Божидар и Габриела заминават за Олимпиадата в Париж

7 минути
Божидар и Габриела заминават за Олимпиадата в Париж

[list][item icon=”none” ][/item][/list]Божидар Саръбоюков и Габриела Петрова ще участват в най-престижното световно състезание – Олимпиадата в Париж.

19 годишния Божидар е състезател на „Хеброс“ Харманли и ще дебютира на олимпийски игри в Париж 2024 на дълъг скок.

Габриела, започнала кариерата си в СКЛА „Хеброс“, тренираща в Пловдив ще участва в дисциплината троен скок.

Ето какво казаха за „Сакарнюз“ преди заминаването:
Димитър Карамфилов, треньор на СКЛА „Хеброс“:
Заминаваме за Париж единствено с очаквания за много добре представяне, за класиране най-малко на финала. Това ще бъде много трудно, тъй като на Олимпиадата участват най-добрите 32-ма състезатели в света на дълъг скок.
Божидар е един от тях и това е едно голямо постижение за нашия град, нашата страпна, за нашата лека атлетика.

Той в добра спортна форма ли е в момента?
При подготовката си Божидар премина през много тежки тренировки, постигна много лични резултати и смятам, че е в отлична форма, точно за олимпийските игри.
Участва в няколко лагера от март досега, а те бяха много ползотворни. Единият беше в Габрово, другият в Харманли, а третия – в Стара Загора.
Направихме също лагер в Италия, където тренира с елитни състезатели от целия свят. След това участва на европейското първенство за мъже и жени, където се класира шести с отличен резултат на скока над осем метра.
Сега продължаваме с подготовката. Останаха още три-четири дни до заминаването на Париж. На 28-ми тръгваме, на 4 август е квалификацията на дългия скок. Там ще се определят 12-те най-добри състезатели в света, които ще участват на финална на олимпийските игри.
Очаквам от Божидар отлично класиране – сред първите 12.

Спортната база подходяща ли за човек който има рекорди на национално и европейско ниво?
Спортната база се разви доста от 4-5 години, тренировките се провеждат при много по-добри условия отколкото преди и оттам идват добрите резултати. Има още какво да се желае, пистата трябва да ѝ се направи ретопинг, който означава още един завършващ слой, който ще даде още по-добри резултати при подготвителни период на състезателите

Божидар, ти заминаваш за Франция да представяш себе си и страната. С какви очаквания тръгваш за това отговорно състезание?
Гледам да нямам никакви големи очаквания, защото винаги съм си патил от това. Все пак за пръв път предстои да участвам в най-големия спортен форум на света, за който всеки състезател мечтае. Искам да тренирам, наистина да се забавлявам и се на-дявам да представя себе си и България по най-добрия начин.
През сезона подготовката беше много добра. Направихме лагер две седмици с по-тежък обем преди голямото първенство в Стара Загора, сега тренираме лекичко и се надяваме да улучим топ формата точно преди олимпиадата.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.