Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от Хасковска област и Югоизточна България

Близо 500 дка нова гора за 2024 г. е целта на ТП ДГС „Маджарово“

9 минути
Тестват се четири метода на залесяване на едногодишни фиданки
500 дка нова гора

500 дка нова гора

През 2024 г. ТП ДГС „Маджарово“ е предвидило залесяване на 471 дка култури с дребноразмерни фиданки, почвоподготовка на 400 дка и отглеждане на тополови и дъбови култури на площ от 4053 дка.
През пролетта на 2024 г. бяха залесени 251 дка култури с дребноразмерни фиданки. От тях 63 дка са с полски ясен и летен дъб с цел възстановяване на крайречни гори по поречието на река Марица. Другите 188 дка са залесени с фиданки от цер за възстановяване на гори с местни дървесни видове (дъбове).
През тази есен предстои залесяването с експериментална цел. На площ 220 дка ще бъдат посадени дъбове – цер (Q. cerris) и благун (Q. frainetto), които се срещат естествено в района на Югоизточна България.
Дейностите, свързани с почвоподготовката, залесяването и отглеждането на културите, са съфинансирани от страна на ЮИДП ДП – гр. Сливен и сключено партньорско споразумение със сдружение „Българско дружество за защита на птиците“, имащо за цел съвместно изпълнение на проект „От Желязната завеса до Зеления пояс: Възстановяване на екологичните мрежи в Югоизточна България“, на основание сключен договор за финансиране в рамките на Програмата за застрашени ландшафти, сключен между тях и Университет на Кеймбридж на Старите школи.
По отношение на тополови месторастения, предвидените за залесяване площи по горскостопански план са преизпълнени.
За създаване на култури с дребноразмерени фиданки има достатъчно площи, но насажденията в тях трябва да са съобра-зени с НАТУРА 2000. 74% от горските територии на ДГС Маджарово попадат в нея и това ги задължава да се съобразяват с изискванията и освободените от пожари иглолистни терени да бъдат залесени с местни дървесни видове.
В помощ на местните пчелари ТП ДГС Маджарово планира при бъдещи залесявания, в зависимост от произведените фиданки, да се предвиди създаване на смесени култури, като се включват и медоносни видове като липа, явор и други. Предвиждат се периодични срещи с пчеларите, на които ще се обсъждат текущи проблеми и необходими мерки, които трябва да бъдат предприети за тяхното преодоляване.

На 23 октомври във връзка с инициатива на Държавна агенция за закрила на детето, ТП ДГС Маджарово на ДП ЮИДП Сливен ще дарят на общините Маджарово, Харманли и Симеоновград фиданки за залесяване, с което ще се включи в кампанията с послание „на децата срещу насилието“. Фиданките ще бъдат залесени в двора на училище СУ “Димитър Маджаров“, Маджарово, парк „Димана Данева“, Харманли, и стадион „Христо Ботев“, гр. Симеоновград.

Промяната на многогодишното разпределение на валежите в резултат на изменението на климата води до появата на по-екстремни събития като продължителни сухи периоди. Климатът в Югоизточна България е повлиян от средиземноморския климат, поради което има валежен минимум през лятото. За успешно възобновяване на дървесните видове, било то естествено или изкуствено, водата се явява ограничаващият фактор. Въпреки че Горското стопанство дава приоритет на естественото възобновяване, на част от територията се налага да се възобновява чрез изкуствено залесяване. С настоящия експеримент ще се тестват четири метода на залесяване на едногодишни фиданки, които имат потенциала да помогнат на двата най-разпространени вида дъб в района да преодолеят недостига на вода през първите три години след засаждането им на терен. 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights