Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от Хасковска област и Югоизточна България

Учебната година в Тополовград започва със 782 ученици

8 минути
Учебната година в Тополовград започва със 782 ученици

На 16 септември в община Тополовград, както и в цялата страна, бе отпразнувано началото на Новата учебна 2024/25 Година.
Тържествата се проведоха във времето от 9:00 до 10:30 часа в Детска градина „Щастливо детство“, Начално училище „Св. св. Кирил и Методий“ и СУ „Д-р Петър Берон“ в общинския център, Основно училище „Иван Вазов“ – с. Устрем, ОУ „Христо Ботев“ – с. Синапово и ОУ „Христо Ботев“ – с. Хлябово.
Откриването стана и в групите филиали на ДГ „Щастливо детство“ в селата Радовец, Устрем, Синапово и Хлябово.
Общото между всички тържества бе поздравителният адрес за началото на учебната година към ученици, учители, родители и персонал на училищата с пожелания за успешното ѝ преминаване и приключване от кмета на общината Божин Божинов. Той присъства и лично отправи поздрав към всички присъстващи на откриването в двора на началното училище в Тополовград, което се проведе там, след което от 17 септември ученици и учители ще учат в сградата на СУ „Д-р П.Берон“, докато трае ремонтът на сградата на тази институция.
Гости на ДГ „Щастливо детство“ и СУ „Д-р Петър Берон“ бяха председателят на ОбС Силвия Георгиева и началникът на отдел ХСД в ОбА Виолета Господинова.
На ОУ „Иван Вазов“ в с. Устрем гостува зам.-кметът на общината Данчо Трифонов, а в Синапово и Хлябово кметовете на населените места – Тенчо Димитров и Надка Динчева.
Навсякъде директорите произнесоха слова, с които пожелаха успешна учебна година, и след кратките програми удари първият за годината училищен звънец. Най-щастливи, развълнувани и смутени бяха разбира се първокласниците и техните родители.

Училищата в общината за тази учебна година са общо 5.
– Начално училище “Кирил и Методий“ – Тополовград, общ брой 185 ученици; от тях първокласници – 32 в две паралелки;
– Средно училище „Д-р Петър Берон“, 463 ученици в редовна форма на обучение;
– Основно училище в Хлябово, общ брой 22, от тях първокласници 2;
– Основно училище в Синапово, общ брой 32 ученици, от тях първокласници 7;
– Основно училище в Устрем, общ брой 80 ученици, от тях първокласници 11.
Общият брой на първокласниците в общината е 42 деца.
Поради ремонта на базата на НУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Тополовград учебната 2024/2025 г. ще започне в сградата на СУ „Д-р П. Берон“. Според зам.-кмета Данчо Трифонов всички деца от двете училища ще учат на една смяна, като се очаква това положение да съществува за около два месеца, след което да се нормализира, т.е. всички от началното училище за се завърнат в своя дом.
За две училища през изтичащата седмица на 3 септември се проведоха конкурси за директори. Единият е за директор на СУ „Д-р Берон“, другият е за ОУ „Христо Ботев“ – с. Хлябово.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights