Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от Хасковска област и Югоизточна България

След две поръчки приключи ремонт на мост и път в с. Студена

6 минути
След две поръчки приключи ремонт на мост и път в с. Студена

Калина Райкова

След две обществени поръчки Община Свиленград завърши основния ремонт на моста в едно от най-големите села Студена. Освен него е подновен и участък от 420 м от републикански път в чертите на селото.
Мостово съоръжение е с дължина 11 м над река Фишера, приток на Тунджа.
Средствата за реконструкцията са 1 735 549 лева, отпуснати на два етапа с постановления на Министерски съвет във връзка с мерките за предотвратяване, овладяване и преодоляване на бедствия.
Реконструкцията на моста включва изграждане на подпорна стена между него и дерето на местната река, укрепване на основите, подновяване на настилката на съоръжението, възстановяване на пътната асфалтова настилка, монтиране на парапет с височина 110 см.
Рехабилитацията и възобновяването на пътя включиха почистване от растителност в рамките на сервитута на шосето, подновяване на пътната настилка, полагане на бордюри, изграждане на тротоари с площ 1150 кв.м, поставяне на хоризонтална и вертикална маркировка.
Цялостният ремонт на тези обекти са 1 448 063 лева (без ДДС) и за него бяха обявени две обществени поръчки.
Първата бе обявена на 21 март 2021 година, но бе прекратена „поради допуснати технически грешки“. Тогава тя бе за 1 031 619,70 лева без ДДС.
Последва втора, на 9 септември 2022 г., вече на стойност е 1 448 063 лева, близо 40% по-висока от първата.
На обществената поръчка се явиха две фирми – АБ АД и „Маридел 2012“ ЕООД, която предложи 1 446 291,10 лв.

Пълна реконструкция на 550 метра улици са направени и в село Левка. Напълно обновени са ул. „Лозан Господинов” – 400 метра, и ул. „ Стефан Милушев” – 150 метра. Основният ремонт включва изграждане на нова пътна конструкция, полагане на 0,50 м трошен камък и два слоя асфалт, нови бордюри и маркировка. Инвестицията е на стойност 581 000 лева, отпуснати от МРРБ съгласно одобрените за финансиране от държавния бюджет проекти на общината.
В момента се извършва основен ремонт на улица в село Момково, а преди три месеца завърши обновяването на улици и в село Капитан Андреево.
На тези улици при предходни проекти общината подмени водопроводите и след това ги включи в инвестиционната си програма за благоустрояване.

Снимка: ОбА – Свиленград

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights