Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на Балгария

Проповед за 1 неделя след неделя подир Въздвижение

Неделя първа след Кръстовден ни разказва за едно от многобройните чудеса на Господ Иисус Христос.
1 Неделя след Кръстовден

1 Неделя след Кръстовден

Светото Евангелие в Неделя първа след Кръстовден ни разказва за едно от многобройните чудеса на Господ Иисус Христос. То ни говори, че изобилието, което идва от Бога, може да потресе човешките сърца, да ги приведе в благоговеен страх, който прелива в умиление, изразено в думи като тези: “Боже, ние сме недостойни за Тебе!”
Бог високо цени смирението и винаги достойно го възнаграждава. “На кого, казва Господ, да погледна, ако не на кроткия и смирения!” Затова Христос разкрива Своята велика спасителна мисия и Своето особено намерение спрямо бъдещите апостоли. И тия мъже веднага последвали божествения призив. От този момент нататък те действително станали ловци на човеци. Животът им намерил своето истинско съдържание и своето богоугодно назначение.
Братя и сестри, ние трябва да бъдем особено доволни от евангелския текст на тази Неделя първа след Кръстовден, който в богатия риболов ни предлага и богата поука. Колко пъти и ние самите, подобно на свети апостоли, се трудим цяла нощ, та и по цели денонощия, седмици, месеци и дори години наред, без да получим очакваното. Защо ли е така? – Защото работим без Божията благословия и не в името Божие. „Ако Господ не съзида къщата, – казва Псалмопевецът, – напразно ще се трудят строителите и” (Пс. 126:1). Затова, искаме ли всяка наша работа да има успех, трябва да я започнем в името на Бога, да хвърлим мрежите си по Неговата дума (Лука 5:5). Тогава нека бъдем сигурни, че Бог ще благослови нашите трудове и нашата ловитба. Амин!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights