Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от Хасковска област и Югоизточна България

На фестивал на местни продукти вкусни гозби изкушиха журито

10 минути
Организатори бяха Община Тополовград и БДЗП,
Фестивал 2013 г.

Фестивал 2013 г.

Първото или пилотното, както го нарекоха организаторите, издание на Фестивала на традиционните местни продукти премина успешно. Той се състоя в последния ден на август.
Организаторите – Община Тополовград и БДЗП, бяха осигурили над 20 щанда за участниците в изложбата на местните продукти, а участниците се бяха постарали те да бъдат подредени с много естетика и красота.
Многобройните посетители с интерес разглеждаха изложбата на продуктите, а след като членовете на журито – Стойчо Стойчев от БДЗП, д-р Мария Попиванова от Устрем и Мая Балджийска – представителка на гостите от община Чипровци, дегустираха и оцениха предложеното, по щандовете останаха само опаковките и съдовете от изложеното. Съдържанието им бе опитано до край от зрителите. По инициатива на местния поет Николай Дялков, негови колеги от общината – Геновева Стоянова, Илко Карайчев и Петко Илиев продаваха книги, свои и на приятели и колеги от страната, като събраните средства отидоха за подпомагане на каузата на Георги Киряков. Свой щанд имаха и от БДЗП.
На фестивала имаше гости от други общини от страната, любопитни да видят как ще се случи всичко. Местни фолклорни състави от читалищата в Тополовград, Орешник, Устрем, Срем, Княжево и Синапово изнесоха програма за участници и гости. Раздадени и бяха наградите в обявените категории. Наградата за най-добър щанд отиде в Орешник, за най-вкусна консерва бе дадена за рачела на Петрана Барбова от Княжево, призът за най-вкусно традиционно ястие бе дадено за катмите с кокошка на Клуба на пенсионера в Тополовград. Трите специални награди отидоха в Чипровци, в Срем – за огромната тиква и при групата за автентичен фолклор от с. Княжево. Като първо издание проявата премина много добре, а най-щастлива от всички за това бе главният отговорник за провеждането му, еколожката на община Тополовград Диана Георгиева. Фестивалът завърши с пожеланията да последва пътя на театралния и да стане ежегоден.
Проявата бе открита от заместник-кмета на общината Веселин Камашиков.
Фестивалът бе организиран в рамките на проект „Осигуряване на устойчиво управление на “НАТУРА 2000 – зони, ключови за оцеляване на глобално застрашени видове”, финансиран от Програмата за малки проекти на Глобален Екологичен фонд, „LIFF+”и „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключови за тях места от мрежата НАТУРА 2000 в България”, финансиран от ЕС.

На кацата с мед и лъжица катран стига

Въпреки притесненията на организаторите и всякакви други тревоги, свързани с първото провеждане на Фестивала на местните продукти, той премина успешно. Както винаги обаче се случва все ще се намери едно „но”, което донякъде ще помрачи усещането за празник. И то касае не толкова организаторите, колкото една значителна част от присъстващите, публиката, които се нахвърлиха върху ястията, приготвени с майсторство и любов и подредени с вкус. Като че ли тези хора не бяха яли от три дни или мислеха, че това е мястото, където могат да се запасят с храна за дни напред. Пълни усти, ръце, джобове и торби, като че ли това бе единствено целта на тези, които правеха това. Дори и комисията не можа пълноценно да достигне до всички щандове във връзка с класирането. Друга част от присъстващите просто стояха, гледаха, недоумяваха и се чудеха това истина ли е или не. А чак толкова бедни и гладни хора на фестивала не изглеждаше да има. Все пак това трябваше да бъде празник, а не обществена трапезария. Дано да има следващи издания, защото инициативата е прекрасна и дано това „но” повече да не са повтори!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights