Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от Хасковска област и Югоизточна България

Дубайски шоколад от Турция – кулинарният хит, който завладя българите

6 минути
Той впечатлява по-скоро с изкусителния вид на опаковката и рекламната си кампания, отколкото с вкуса си
Най-скъпият шоколад

Най-скъпият шоколад

Дубайски шоколад е новата тенденция в социалните мрежи. Тази мания бързо набира популярност във Facebook, Instagram, TikTok и YouTube. Българите полудяха по него, а предприемчиви търговци бързо се ориентираха и започнаха масовата му продажба, като го внасят от Турция.

Този десерт впечатлява по-скоро с изкусителния вид на опаковката и рекламната си кампания, отколкото с вкуса си.

Заради все по-високото си търсене българите го купуват масово от Турция и препродават. Групите за продажби във Фейсбук и сайтовете са засипани от подобни обяви. Много търговци от далечни краища на България купуват на едро и препродават по магазините си.

Асортиментът е богат – различни грамажи и различни опаковки, а цените варират от 10 до 20 лв. за брой, дори и повече.

Кулинарният тренд – дубайският шоколад, е създаден от сладкарката Сара Хамуда от шоколатерия Fix Dessert в Дубай.

Шоколадът представлява блокче от млечен шоколад, пълно с крем от шамфъстък и кадаиф, вдъхновен от традиционния десерт кюнефе. Хамуда, която е от британско-египетски произход, започва бизнеса си, когато е бременна и изпитва типичния апетит към странни комбинации от вкусове. Водена от небцето си, тя създава шоколад с пълнежи, съвсем различни от обичайните, и постепенно шоколатерията ѝ се разраства.

Сладкарката споделя видео в социалните мрежи, как приготвя дубайския шоколад. Интересът към него нараства многократно и тя започва да получава по 100 поръчки в минута. Хамуда споделя, че рецептата е известна и че много заведения и кулинари вече опитват да я копират. Тя не се притеснява от това и планира да разширява бизнеса си извън Дубай.

Тъй като Fix Dessert доставят само на територията на Дубай, с дубайския шоколад и цената му вече има спекула. За USA Today читател споделя, че си е купил през eBay блокче от шоколада за малко под 100 долара. Сара пък не крие, че рецептата ѝ вече е изкопирана – къде успешно, къде не чак толкова – от десетки, ако не и от стотици сладкарници и шоколатерии. Редица кулинарни блогъри споделят своя прочит, като приготвят обвивката от млечен шоколад, запичат кадаифа до златисто, правят шамфъстъка на груб крем и обединяват всичко това, като слагат и тахан и щипка сол. Из интернет има и веган версии, в които шоколадът се приготвя с кокосово мляко, вместо краве.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights