Зрелостните изпити – на 1 и 3 юни, НВО 7. клас – на 15 и 17 същия месец

Сакар нюз
От Сакар нюз май 21, 2020 07:18

Зрелостните изпити – на 1 и 3 юни,  НВО 7. клас – на 15 и 17 същия месец

Акценти

  • Регионален вестник, # 19/903 година XVII, 15 - 21 май 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Обявиха датите за изпитите след 7. и 12. клас. Матурите на абитуриентите ще бъдат на 1 и 3 юни и ще започнат в 9:00 часа, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев. Кандидат-гимназистите ще държат изпити на 15 юни по БЕЛ и на 17 юни – по математика.
Министърът подчерта, че зрелостниците ще могат без проблем да кандидатстват във висши учебни заведения, тъй като забавянето във връчването на дипломите ще бъде само 4 дни. То ще се състои на 26 юни.
На 2 и 4 юни ще могат да се провеждат допълнителни държавни изпити, с оценката от които може да се кандидатства във ВУЗ. Те ще се състоят сутрин и следобед, съответно от 8:00 и от 14:00 часа.
„В матурата по БЕЛ няма да се включват въпроси от цикъла на Вапцаров, както и „Железният светилник“ на Димитър Талев. Това не означава, че няма да се включва материал, преподаден в електронна среда. Ние считаме, че онлайн обучението постигна резултатите си“, обясни Вълчев.
Изпитът по история и цивилизация пък няма да включва теми от Втората световна война, а по физика и астрономия ще отпадне всичко след учебното съдържание за елементарни частици. От изпита по география и икономика отпадат темите за Северните региони.
От изпита по БЕЛ след 7. клас отпадат въпросите за сложните изречения, както и по темите за произведенията „Бай Ганьо“, „Заточеници“, „Неразделни“, „По жътва“ и „По жицата“. В препитването по математика няма да се включват задачи за успоредници и системи. Всички тези теми обаче ще се изучават.
При провеждането и на матурите, и на изпитите за седмокласниците в стаите ще се допускат около 10 ученици, които ще бъдат пазени само от един квестор, каза министърът.

Сакар нюз
От Сакар нюз май 21, 2020 07:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.