Знаците на Харманли: Тютюневите складове

Сакар нюз
От Сакар нюз март 1, 2018 18:38

Знаците на Харманли:  Тютюневите складове

Харманли | Павел Атанасов

Египтяните си имат пирамидите, гърците – Акропола, а ние си имахме до скоро тютюневите складове, построени преди близо век, като плод на достиженията на тогавашната архитектура. Вътре, в утробата, на тези здания

намираха препитание стотици хора от града.

Имаше фамилии с цели поколения потомствени работници в тютюневата промишленост, а тя не беше никаква промишленост – всички манипулации се извършваха на ръка с изключение на тонгите. Това беше тогава „промишлената революция“.
Сутрин жените от половината град се стичаха към работните си места, вечер – в обратна посока.

Отличителният белег в облеклото на работниците бяха налъмите

– дървени сандали с каишка отпред. Хората с повече въображение биха могли да си представят тази гледка, а ако се напрегнат и да чуят тропота на тези сандали по няколкото калдъръмени улички в тогавашния град. Впрочем думата сандали не отговаря най–точно на представите за такъв вид летни обувки. Това си бяха просто налъми, които в Харманли наричаха галеци, изработени ръчно у дома от върба или липа.
Ренесансовите художници са правили основите на своите картини от същите дървета…
По някое време се появиха в тогавашните магазини фабрично изработени налъми, леко оцветени. Нова модна линия!!! С тях мъжете и жените ходеха на работа и на протести.

Харманли открай време си е бил земеделски и скотовъден район.

Това е бил главният поминък на хората. Затова те не само работеха при преработката на тютюна, но го и отглеждаха. Няма да описвам отделните елементи на този къртовски и тежък труд, но трябва да се знае, че денят на тютюнопроизводителите започваше рано преди изгрев слънце и продължаваше до другата сутрин. С кратки почивки. И пак отново – все същото. А колко грижи иска тютюнът: низане, опъване на низите с тютюн на рамки, сушене, предпазването на тютюна от влага (климатът в Харманли е много подходящ за това), подготовката на изсъхналия тютюн за балиране (при определена влажност на въздуха) и т.н. Грижи и тревоги!
И тъкмо тютюнът вече е продаден, понякога и преди това, започва подготовката на новите лехи и разсада за следващата реколта. Целият град беше „опакован“ от рамки с тютюневи низи. През лятото, когато имаше в изобилие безумна жега и много прах. И рамки с тютюневи низи.

Египетските пирамиди пак са си там, на мястото, Акропола – също. Само тютюневите складове вече ги няма. Някой отхапа част от историята на града. Няма ги вече двете архитектурни перли.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 1, 2018 18:38
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Атанасов март 2, 00:07

    Много добре написано браво на автора

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 508 388 преглеждания