Знаците на Харманли: Тютюневите складове

Сакар нюз
От Сакар нюз март 1, 2018 18:38

Знаците на Харманли:  Тютюневите складове

Харманли | Павел Атанасов

Египтяните си имат пирамидите, гърците – Акропола, а ние си имахме до скоро тютюневите складове, построени преди близо век, като плод на достиженията на тогавашната архитектура. Вътре, в утробата, на тези здания

намираха препитание стотици хора от града.

Имаше фамилии с цели поколения потомствени работници в тютюневата промишленост, а тя не беше никаква промишленост – всички манипулации се извършваха на ръка с изключение на тонгите. Това беше тогава „промишлената революция“.
Сутрин жените от половината град се стичаха към работните си места, вечер – в обратна посока.

Отличителният белег в облеклото на работниците бяха налъмите

– дървени сандали с каишка отпред. Хората с повече въображение биха могли да си представят тази гледка, а ако се напрегнат и да чуят тропота на тези сандали по няколкото калдъръмени улички в тогавашния град. Впрочем думата сандали не отговаря най–точно на представите за такъв вид летни обувки. Това си бяха просто налъми, които в Харманли наричаха галеци, изработени ръчно у дома от върба или липа.
Ренесансовите художници са правили основите на своите картини от същите дървета…
По някое време се появиха в тогавашните магазини фабрично изработени налъми, леко оцветени. Нова модна линия!!! С тях мъжете и жените ходеха на работа и на протести.

Харманли открай време си е бил земеделски и скотовъден район.

Това е бил главният поминък на хората. Затова те не само работеха при преработката на тютюна, но го и отглеждаха. Няма да описвам отделните елементи на този къртовски и тежък труд, но трябва да се знае, че денят на тютюнопроизводителите започваше рано преди изгрев слънце и продължаваше до другата сутрин. С кратки почивки. И пак отново – все същото. А колко грижи иска тютюнът: низане, опъване на низите с тютюн на рамки, сушене, предпазването на тютюна от влага (климатът в Харманли е много подходящ за това), подготовката на изсъхналия тютюн за балиране (при определена влажност на въздуха) и т.н. Грижи и тревоги!
И тъкмо тютюнът вече е продаден, понякога и преди това, започва подготовката на новите лехи и разсада за следващата реколта. Целият град беше „опакован“ от рамки с тютюневи низи. През лятото, когато имаше в изобилие безумна жега и много прах. И рамки с тютюневи низи.

Египетските пирамиди пак са си там, на мястото, Акропола – също. Само тютюневите складове вече ги няма. Някой отхапа част от историята на града. Няма ги вече двете архитектурни перли.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 1, 2018 18:38
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Атанасов март 2, 00:07

    Много добре написано браво на автора

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.