Знания „От атома до космоса“ демонстрираха ученици в занятие

Ива Вангелова
От Ива Вангелова март 2, 2020 10:05

Знания „От атома до космоса“  демонстрираха ученици в занятие

Знания „От атома до космоса“ демонстрираха ученици в нов, иновативен кабинет в СУ „Неофит Рилски“ – Харманли. Многокомпонентният урок е организиран от екипа за ключови компетентности по природни науки и се проведе на 20 февруари с ученици от шести до дванадесети клас.
Той интегрира знания по различни учебни дисциплини – биология и здравно образование, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, философия и информационни технологии. Проведе се в новия креативен кабинет по природни науки, като учениците показаха широките си познания по атрактивен начин, използвайки разнообразни методи и похвати, съчетани с подходящи съвременни технологии за онагледяване.
Те демонстрираха възможностите на новите придобивки – 65”тъч екран, хромбуци* (Chromebook), дигитални микроскопи, документална камера, мултимедия и уреда SOEKS Ecovisor F4, който служи за измерване съдържанието на нитрати, качеството на питейната вода, нивото на облъчване, радиоактивност и електромагнитно поле.
Дванадесетокласници от природоматематическия профил се представиха с презентация за биоразнообразието на планетата Земя. Ученици от седми клас показаха по интересен начин структурата на атома, като за нагледност използваха различни атомни модели и парче торта.
Участници от 10.а клас, разделени на два екипа, представиха резултатите от своите проекти за засаждане на цветя, като преди това са провели теоретичен експеримент в импровизирана генетическа лаборатория.
Развлекателен момент в урока бе класацията „Топ 10 интересни факти за ДНК“ и Песен за клетката.
Учениците от 11.а клас направиха демонстрация с уреда SOEKS Ecovisor F4. Те измериха твърдостта и нивото на PH на различни води – минерална, газира и вода от чешмата, а също така и нивото на нитратите в ябълка и картоф.
Отново с помощта на същия уред деветокласници измериха радиацията в кабинета и електромагнитно поле.
Десетокласници разложиха светлината на съставящите я цветни компоненти.
Най-малките участници – тези от шести клас, представиха изготвена от тях презентация на тема „Има ли живот извън слънчевата система?“.
Христо Хубенов от 11.а клас в продължение на един месец е снимал астрономически обекти, които показа пред аудиторията. Благодарение на нов, високотехнологичен телескоп, присъстващите видяха фотоси на луната, звездите, планетите Юпитер и Сатурн и две мъглявини – Орион и М52.
Весела Манолова умело преведе всички присъстващи на пътешествието „От атома до Космоса“, каквато е идеята на споделеното обучение Peer to peer или “Ученици обучават ученици”.
Официални гости на събитието бяха началника на образователното управление Христина Боева и Живка Стайкова – старши експерт “Природни науки и екология”, Павлина Попова – старши експерт по организация на средното образование, Катя Стоянова – председател на Училищното настоятелство, Станислав Михов – председател на Обществения съвет, Банко Банев – председател на „Бизнесът за Харманли“, учители по природни науки от училищата в града и родители.
Официалното откриване на креативния кабинет бе на 5 ноември 2019 г. от директора на училището Валентина Павлова и Маргарита Тървалиева – началник отдел „Образование и социални дейности“ в община Харманли.
За първи път той бе ползван в програмата на училището “Иновации в действие”, където преподаватели и ученици демонстрираха различни иновативни методи и техники пред свои колеги от училища от Костенец и Пловдив.
*хромбук е нов тип компютър, проектиран да ви помага да вършите нещата по-бързо и по-лесно. Той работи с Chrome OS – операционна система, с хранилище в облака, вградени най-добрите функции на Google и защитен с няколко слоя за сигурност.

Креативният кабинет е създаден по проект „Аз уча, наблюдавам и експериментирам креативно” по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Подобряване на условията за експериментална работа по природни науки”. Проектът е на обща стойност 47 494,35 лв. и се изразява в ремонтна дейност, обзавеждане и специализирано оборудване на кабинета.
Екипът за ключови компетентности по природни науки в СУ “Неофит Рилски” е в състав: Радослава Гогова, Румяна Русева, Живка Делчева и Емилия Тодорова.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова март 2, 2020 10:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.