Значението на спорта за личностното израстване на децата и ролята на родителите в този процес

Сакар нюз
От Сакар нюз май 8, 2018 10:43

Значението на спорта за личностното израстване на децата и ролята на родителите в този процес

Господин Бабамов | [email protected]

Един разказ за пътя на успеха в спорта, за възпитанието и ролята на родителите. Това е, което искам да споделя от моя тридесетгодишен опит и наблюдения като учител и треньор. И това ми желание се породи от постигнатото на две деца и тяхното изграждане като личности под мое наблюдение през последните години. И най-вече – ролята на техните родители, които подпомагат реализацията на детските мечти и изграждането на силни личности като резултат от заниманието със спорт.
Над хиляда деца са преминали обучение по бойни изкуства в СК “Будо“ от град Харманли – един от най-старите клубове в България. И това се е осъществило пред погледите и с усилията на двама човека – единият съм аз, а другият – сенсей Кирил Халваджиев, на които целият ни живот премина през залата. И възпитахме невероятно талантливи деца спортисти и бойци.
Все по-трудно става откритието на таланти за бойните спортове кудо и карате. И на този фон има невероятни примери за пътя на успеха и ролята на треньори и родители. В секцията по Окинава карате на сенсей Кирил Халваджиев израстна едно момиче и се превърна в невероятно волеви млад човек и прекрасен спортист с много успехи на татамито. Стиляна Георгиева е ученичка на 16 години и е в залата от 3-4 години. И през цялото това време на всички турнири до нея стои нейната майка и близките. Дори на последния международен турнир Стиляна игра при жените и показа невероятна воля в битките. До нея бе този път бе нейната леля като най-добрия психолог.
Бойните спортове изискват изключителни психически и физически качества, защото боецът се изправя лице в лице срещу противника и понася напрежение и болка. Така Стиляна Георгиева е готова за живота и уменията й като боец ще я направят достоен човек.
А сега за най-малкия спортист от клуба – Димо Величков, който е едва на шест години. Едно дете изключително талантливо като физически данни и като психика. А на такава дисциплина като неговата могат да завидят дори япончетата. Това дете се представя блестящо на тренировките и на първото си състезание. деца с такива качества не се срещат често.
И сега за изключителната роля на майката на Димо, за да може детето да посещава всеки ден неизменно залата за тренировки. Тита и Димо живеят в село Орешец на около 30 км от Харманли. Всеки ден тази жена пътува това разстояние, за да докара малкия боец в залата и после да го върне. Това е голямо усилие и заслуга на майката за развитието на детето. Пример е за всички други родители. Как ще се развие живота за малкия спортист Димо и неговата майка не се знае, но наистина това е един достоен пример за родителите, които искат да развиват децата си. Главната роля в този процес на възпитание за тази крехка възраст е родителската.

Сакар нюз
От Сакар нюз май 8, 2018 10:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама