Значението на спорта за личностното израстване на децата и ролята на родителите в този процес

Сакар нюз
От Сакар нюз май 8, 2018 10:43

Значението на спорта за личностното израстване на децата и ролята на родителите в този процес

Господин Бабамов | kudobulgaria@yahoo.com

Един разказ за пътя на успеха в спорта, за възпитанието и ролята на родителите. Това е, което искам да споделя от моя тридесетгодишен опит и наблюдения като учител и треньор. И това ми желание се породи от постигнатото на две деца и тяхното изграждане като личности под мое наблюдение през последните години. И най-вече – ролята на техните родители, които подпомагат реализацията на детските мечти и изграждането на силни личности като резултат от заниманието със спорт.
Над хиляда деца са преминали обучение по бойни изкуства в СК “Будо“ от град Харманли – един от най-старите клубове в България. И това се е осъществило пред погледите и с усилията на двама човека – единият съм аз, а другият – сенсей Кирил Халваджиев, на които целият ни живот премина през залата. И възпитахме невероятно талантливи деца спортисти и бойци.
Все по-трудно става откритието на таланти за бойните спортове кудо и карате. И на този фон има невероятни примери за пътя на успеха и ролята на треньори и родители. В секцията по Окинава карате на сенсей Кирил Халваджиев израстна едно момиче и се превърна в невероятно волеви млад човек и прекрасен спортист с много успехи на татамито. Стиляна Георгиева е ученичка на 16 години и е в залата от 3-4 години. И през цялото това време на всички турнири до нея стои нейната майка и близките. Дори на последния международен турнир Стиляна игра при жените и показа невероятна воля в битките. До нея бе този път бе нейната леля като най-добрия психолог.
Бойните спортове изискват изключителни психически и физически качества, защото боецът се изправя лице в лице срещу противника и понася напрежение и болка. Така Стиляна Георгиева е готова за живота и уменията й като боец ще я направят достоен човек.
А сега за най-малкия спортист от клуба – Димо Величков, който е едва на шест години. Едно дете изключително талантливо като физически данни и като психика. А на такава дисциплина като неговата могат да завидят дори япончетата. Това дете се представя блестящо на тренировките и на първото си състезание. деца с такива качества не се срещат често.
И сега за изключителната роля на майката на Димо, за да може детето да посещава всеки ден неизменно залата за тренировки. Тита и Димо живеят в село Орешец на около 30 км от Харманли. Всеки ден тази жена пътува това разстояние, за да докара малкия боец в залата и после да го върне. Това е голямо усилие и заслуга на майката за развитието на детето. Пример е за всички други родители. Как ще се развие живота за малкия спортист Димо и неговата майка не се знае, но наистина това е един достоен пример за родителите, които искат да развиват децата си. Главната роля в този процес на възпитание за тази крехка възраст е родителската.

Сакар нюз
От Сакар нюз май 8, 2018 10:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.