Златните джудисти отново донесоха злато, този път от Одрин

Сакар нюз
От Сакар нюз август 24, 2007 02:10

Златните джудисти отново донесоха злато, този път от Одрин

Голяма радост донесоха отново тополовградските джудисти от Балканиадата за кадети, проведела се в събота и неделя (4 и 5 август) в Одрин – Турция, с участници от 8 държави. Трима наши състезатели, който в момента учат в столицата и тренират в ЦСКА, се завърнаха от там с медали. Димитър и Георги Христови – със злато, а Мирослав Герджиков – с бронзов медал.

Митко се състезаваше в категория до 55 кг. и стигна до златото, след като последователно победи играчите на Босна и Херцеговина, Сърбия, Гърция, Турция и на финала – Румъния, всички с чиста победа. Другият близнак Георги, до 60 кг., стана за втори път балкански шампион. До първото място той достигна след последователни победи над състезателите на Гърция, Турция. На финал в група игра с румънския състезател, победил го само преди седмица в Белград на Европейския олимпийски фестивал. Тази загуба тогава попречи на Георги да се бори за медал, но сега нашето момче го срази и отиде да играе на финала за златния медал със състезателя от Босна и Херциговина. От него грабна чиста победа. Мирослав, който направи дебют на състезание от такъв ранг, се представи отлично, като зае трето място и отстъпи само на турския състезател. Това беше голяма радост както за него, така и за неговите родители, които лично присъстваха на първенството.

За предишната си победа – бронзовия медал от Младежкия олимпийски фестивал в Белград – Димитър Христов получи поздравителен адрес от Стефка Костадинова – председател на БОК.

Блиц интервю на  с майката на шампионите – Йонка Христова.

Госпожо Христова, как се насочиха синовете си към джудото?

Първите насоки в спорта са им дадени от техния чичо Валентин Гяуров, който е бивш състезател по борба, а първото им участие на състезание в този спорт е на откриването на турнира по борба „Крилат Димо“ в гр. Раднево през 1998 година, където Димитър и Георги направиха демонстративни схватки. Тогава те бяха наградени и поздравени от двукратния олимпийски шампион Боян Радев, даже имат снимка с него – той ги държи в двете си ръце. Също така им пожела и много спортни успехи. Тези негови пророчески думи не закъсняха, победите са налице.

Доволна ли сте от развитието на Вашите деца в джудото?

Доволна съм, че се развиват добре. Георги и Димитър тренират в София в най-добрия клуб – ЦСКА. Те полагат много труд, упорство и постоянство и всяка една победа носи удовлетворение не само на тях самите, но и на мен като тяхна майка.

Ние като тополовградчани също много се гордеем тях. Кажете какви чувства Ви вълнуват, когато Димитър и Георги печелят златни медали?

Гледам да мисля позитивно и да предам положителната си енергия на тях, защото връзката майка-синове е много силна. След всеки златен медал съм изпълнена с гордост и много щастие, че трудът на децата ми е увенчан с успех.

На два въпроса отговориха и самите носители на златните медали – Димитър и Георги.

На кого посвещавате двете балкански титли?

И двамата отговориха: На родителите си!

Как оценявате изминалата спортно-състезателна година?

Отговорът и на двамата е: Добра и успешна, но можеше да е и по-добра, ако бяхме взели медали на Европейското първенство в Малта.

Мариана Йорданова

Сакар нюз
От Сакар нюз август 24, 2007 02:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама