Момковско вино спечели Златен ритон на „Винария – 2016 “

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 26, 2016 10:22

Момковско вино спечели Златен ритон на „Винария – 2016 “

Акценти

  • Специална награда за архитектура, производство и околна среда журито присъди на винарско имение „Анжелус Естейт“
  • „Изба на годината“ бе присъдена на „Меди Валей“

Свързани публикации

Вино, от лозята на село Момково, спечели Златен ритон на „Винария – 2016“. То е на фирмата „Санта Мариа Уайн Груп“ ЕООД, а шардонето му се казва „Santa Maria Chardonnay Barrique“ от 2013 година.

Над 200 проби на български и чуждестранни вина се състезаваха за престижното отличие Златен ритон тази година. В конкурса в категорията „Сортови и купажни вина от стари реколти” 17 получиха оценки над 90 и си оспорваха приза, което е прецедент в историята на конкурса.

Най-високата награда бе дадена за вино „Каберне Совиньон Еленово“, на Едоардо Миролио.

За най-добро бяло вино от стара реколта бе обявено „Santa Maria Chardonnay Barrique“ и това е първият им Златен ритон.

В категория Бели вина от нова реколтас винен Оскарбе отличено „Rigit Elm Chardonnay“ на „Винарски съюз“ АД.

Златен ритон бе присъден и на „La Poesie Rose“ на винарска изба „Синтика“, а в категория „Червени вина от нова реколта“ престижният приз бе даден на „Мерло 2015“ на „Вила Ямбол“ ЕАД.

По традиция Националната лозаро-винарска камара връчи и награда „Изба на годината“. Престижното отличие бе присъдено на „Меди Валей“, която се намира в живописна местност до с. Смочево по пътя за Рилския манастир. Наградата бе получена от технолога и управител на винарската изба Стойчо Стоев.

Специална награда за архитектура, производство и околна среда журито присъди на винарско имение „Анжелус Естейт“, разположено в непосредствена близост до язовир Жребчево. За представяне и атрактивност бе отличена винарска изба „Бойар“ – Поморие.

Наградите на „Винария“ се дават от За 20-та поредни години на бала на винарската общност в България в Нощта на Златния ритон.

Международният конкурс за вина и спиртни напитки се организира от Националната лозаро-винарска камара. Наградата е учредена през 1996 г. от Сдружението на производителите и търговците на вина и спиртни напитки по идея на тогавашния председател Богдан Манджуков, а статуетката е дело на скулптора Свилен Костадинов. Идеята се осъществява с изключителното съдействие на тогавашния изпълнителен директор на Международен панаир – Пловдив.

Тази година престижният приз „Златен ритон“ е с нова визия. По повод 20-годишният юбилей на наградата Националната лозаро-винарска камара обяви конкурс за нова творба под ръководството на проф. Богомил Николов от Националната художествена академия в София. Проектът на младия скулптор Петя Попова спечели конкурса.

Голямата награда в категория гроздови ракии бе присъдена на „Кайлъшка гроздова ракия“ на „Винпром Пещера“ АД.

Снимки: Винария-2016

За презентацията е нужен JavaScript.

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 26, 2016 10:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар