Момковско вино спечели Златен ритон на „Винария – 2016 “

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 26, 2016 10:22

Момковско вино спечели Златен ритон на „Винария – 2016 “

Акценти

  • Специална награда за архитектура, производство и околна среда журито присъди на винарско имение „Анжелус Естейт“
  • „Изба на годината“ бе присъдена на „Меди Валей“

Свързани публикации

Вино, от лозята на село Момково, спечели Златен ритон на „Винария – 2016“. То е на фирмата „Санта Мариа Уайн Груп“ ЕООД, а шардонето му се казва „Santa Maria Chardonnay Barrique“ от 2013 година.

Над 200 проби на български и чуждестранни вина се състезаваха за престижното отличие Златен ритон тази година. В конкурса в категорията „Сортови и купажни вина от стари реколти” 17 получиха оценки над 90 и си оспорваха приза, което е прецедент в историята на конкурса.

Най-високата награда бе дадена за вино „Каберне Совиньон Еленово“, на Едоардо Миролио.

За най-добро бяло вино от стара реколта бе обявено „Santa Maria Chardonnay Barrique“ и това е първият им Златен ритон.

В категория Бели вина от нова реколтас винен Оскарбе отличено „Rigit Elm Chardonnay“ на „Винарски съюз“ АД.

Златен ритон бе присъден и на „La Poesie Rose“ на винарска изба „Синтика“, а в категория „Червени вина от нова реколта“ престижният приз бе даден на „Мерло 2015“ на „Вила Ямбол“ ЕАД.

По традиция Националната лозаро-винарска камара връчи и награда „Изба на годината“. Престижното отличие бе присъдено на „Меди Валей“, която се намира в живописна местност до с. Смочево по пътя за Рилския манастир. Наградата бе получена от технолога и управител на винарската изба Стойчо Стоев.

Специална награда за архитектура, производство и околна среда журито присъди на винарско имение „Анжелус Естейт“, разположено в непосредствена близост до язовир Жребчево. За представяне и атрактивност бе отличена винарска изба „Бойар“ – Поморие.

Наградите на „Винария“ се дават от За 20-та поредни години на бала на винарската общност в България в Нощта на Златния ритон.

Международният конкурс за вина и спиртни напитки се организира от Националната лозаро-винарска камара. Наградата е учредена през 1996 г. от Сдружението на производителите и търговците на вина и спиртни напитки по идея на тогавашния председател Богдан Манджуков, а статуетката е дело на скулптора Свилен Костадинов. Идеята се осъществява с изключителното съдействие на тогавашния изпълнителен директор на Международен панаир – Пловдив.

Тази година престижният приз „Златен ритон“ е с нова визия. По повод 20-годишният юбилей на наградата Националната лозаро-винарска камара обяви конкурс за нова творба под ръководството на проф. Богомил Николов от Националната художествена академия в София. Проектът на младия скулптор Петя Попова спечели конкурса.

Голямата награда в категория гроздови ракии бе присъдена на „Кайлъшка гроздова ракия“ на „Винпром Пещера“ АД.

Снимки: Винария-2016

За презентацията е нужен JavaScript.

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 26, 2016 10:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.