Зимно къпане и ходене по жар – атракция на Клуб „Будо“

Милена Митева
От Милена Митева януари 31, 2016 08:39

Зимно къпане и ходене по жар – атракция на Клуб „Будо“

Членовете на Клуб „Будо“ се подложиха на екстремни изпитания посред лютата зима. В събота, 23 януари, 6 човека съчетаха зимното къпане с ходене по жар при минусови температури.
„Ходенето на жар е явление, което притеснява начинаещите. Това изисква техническа подготовка на огъня и мястото, по което ще ходят. Важно е дишането и предварителната настройка на психиката. Без тези неща организмът не може да изпита целия ефект.
Това е практика на трениращите от по-старата школа през зимния сезон. Тя съществува от 1985 година и не е прекъсната никога до сега. Никой не се е разболявал досега след моржуването“, сподели Сенсей Бабамов.
Клубът съхранява традицията, като членовете му смятат това да стане обща практика. Всички, които искат да изпитат волята си и да се закалят, могат да се обърнат към Сенсей Господин Бабамов.
„Зимното къпане е вид лечебна процедура. То е вид психо-физическа закалка на организма. Човешкото съзнание е така устроено, че при екстремно естество активира неосъзнати вътрешни сили и имунната система. Това състояние е известно и в психологията и в медицината като „Бий или бягай“. По този начин се активират защитните сили на човек и имунната система, които предпазват човека от стресовите ситуации. Когато човек влезе в студената вода, човешкото тяло трябва да съхрани температурата на вътрешните органи. В резултат на това температурата от периферията отива към вътрешността. Така се получава и измръзването.
Организираното зимно къпане е вид излагане на студа, но е кратко. Има предварителна методика, с която се повишава периферната температура на крайниците със загрявка и активни упражнения преди влизането във водата. В процеса на потапяне се получава компенсация от предварителната загрявка. Когато кръвта е в периферната кръвоносната система заедно с топлината отива към вътрешността и се получава полезният ефект. Престоят във водата е 3-4 минути, през което време е нужно активно движение. След излизането от нея задължително се извършва активна физическа дейност, за да се загрее тялото и да се върне в крайниците и да се възстанови температурата. Когато има вятър не е добре да се практикува зимно къпане. Организмът може да се подготвя непрекъснато за зимното къпане през цялата година. С контрастен душ или краткотрайно заливане със студена вода“, обяснява специалистът.

Милена Митева
От Милена Митева януари 31, 2016 08:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама