Зимно къпане и ходене по жар – атракция на Клуб „Будо“

Милена Митева
От Милена Митева януари 31, 2016 08:39

Зимно къпане и ходене по жар – атракция на Клуб „Будо“

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 4/651, година XIV, 29-4 февруари 2016

Свързани публикации

Членовете на Клуб „Будо“ се подложиха на екстремни изпитания посред лютата зима. В събота, 23 януари, 6 човека съчетаха зимното къпане с ходене по жар при минусови температури.
„Ходенето на жар е явление, което притеснява начинаещите. Това изисква техническа подготовка на огъня и мястото, по което ще ходят. Важно е дишането и предварителната настройка на психиката. Без тези неща организмът не може да изпита целия ефект.
Това е практика на трениращите от по-старата школа през зимния сезон. Тя съществува от 1985 година и не е прекъсната никога до сега. Никой не се е разболявал досега след моржуването“, сподели Сенсей Бабамов.
Клубът съхранява традицията, като членовете му смятат това да стане обща практика. Всички, които искат да изпитат волята си и да се закалят, могат да се обърнат към Сенсей Господин Бабамов.
„Зимното къпане е вид лечебна процедура. То е вид психо-физическа закалка на организма. Човешкото съзнание е така устроено, че при екстремно естество активира неосъзнати вътрешни сили и имунната система. Това състояние е известно и в психологията и в медицината като „Бий или бягай“. По този начин се активират защитните сили на човек и имунната система, които предпазват човека от стресовите ситуации. Когато човек влезе в студената вода, човешкото тяло трябва да съхрани температурата на вътрешните органи. В резултат на това температурата от периферията отива към вътрешността. Така се получава и измръзването.
Организираното зимно къпане е вид излагане на студа, но е кратко. Има предварителна методика, с която се повишава периферната температура на крайниците със загрявка и активни упражнения преди влизането във водата. В процеса на потапяне се получава компенсация от предварителната загрявка. Когато кръвта е в периферната кръвоносната система заедно с топлината отива към вътрешността и се получава полезният ефект. Престоят във водата е 3-4 минути, през което време е нужно активно движение. След излизането от нея задължително се извършва активна физическа дейност, за да се загрее тялото и да се върне в крайниците и да се възстанови температурата. Когато има вятър не е добре да се практикува зимно къпане. Организмът може да се подготвя непрекъснато за зимното къпане през цялата година. С контрастен душ или краткотрайно заливане със студена вода“, обяснява специалистът.

Милена Митева
От Милена Митева януари 31, 2016 08:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.