Журналистиката (все още) има значение

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 14, 2020 07:50

Журналистиката (все още) има значение

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, # 42/926, година XVII, 6-12 ноември 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

За мен журналистиката е едно от фундаменталните неща, без които човечеството не би съществувало такова, каквото го познаваме. Журналистиката ни информира, журналистиката разширява мирогледа ни, оформя в нас позиции по различни теми. Журналистиката от самото си начало е имала и ще продължава да има значение.

Важно е влиянието, което журналистиката оказва върху развитието на света през годините. В линията на времето имаме много примери за качествена журналистика, които утвърждават даденото ѝ прозвище – четвъртата власт.
Един от скорошните примери са Досиетата от Панама, в които е предоставена информация за повече от 214 000 офшорни фирми, заедно със самоличностите на техните собственици и изпълнителни директори. В тях са упоменати държавни глави на пет държави – Аржентина, Исландия, Саудитска Арабия, Украйна и ОАЕ. Замесени са и членове на правителства и близки приятели и роднини на ред държавни глави от 40 различни държави. Смел екип от журналисти, водени от немския вестник „Зюдойче Цайтунг“ за първи път отразяват тази голяма тайна.
Първият репортаж заедно със 146 документа са публикувани през април 2016 г. В международния екип от трима журналисти, участва и български журналист – Алексения Димитрова. За дейността си екипът получава награда „ Пулицър“.
Още един случай, който променя света е аферата „Уотъргейт“, която започва с разследване на Боб Удуърд и Карл Бърнстийн. До тях стига секретна информация от анонимен източник, който след години разкрива самоличността си – Уилям Фелт, агент на ФБР. Благодарение на информацията, предоставена на журналистите, обществото скоро разбира за незаконните действия на Комитета на Републиканската партия по време на изборите за президент в САЩ през 1972 г.
Разкрит е фактът, че представители на Щаба на Р. Никсън, който по това време е също и действащ президент, се опитват да монтират устройство за подслушване в щабквартирата на демократите в хотел „Уотъргейт“, Вашингтон. След продължително разследване от страна на журналистите и Сената на САЩ, незаконните действия на администрацията биват разкрити. През 1974 г. започва процедурата по импийчмънт на избрания за втори мандат Р. Никсън, който впоследствие става първият президент на САЩ, подал оставка.
Към значимите моменти на журналистиката в съвременната ни история ще спомена Репортажът от Виетнам – дело на един от най-емблематичните американски журналисти – Уолтър Кронкайт. През 1968 г. той заминава за Виетнам, където започва своето разследване по темата за войната. В половинчасовия репортаж с име „Репортаж от Виетнам: Кой, Какво, Кога, Къде, Защо?“, Кронкайт излага факти и достига до заключение, че САЩ не може да спечели войната. Това преобръща представата на американците за случващото се на територията на азиатската страна, което е една от главните причини за края на кръвопролитията там.

Намирам смелостта на много журналисти и публицисти за изключително вдъхновяваща.

Понякога, за да бъде осъществена промяната, към която те се стремят със своя труд, те стават част от животозастрашаващи ситуации, които не са нещо ново в качествената журналистика. В подобна ситуация попада Малала Юсафзай. Тя е общественик, родом от Пакистан. Става известна с публикациите си в защита на възможността за образование на момичетата в долината Суат, където талибанското движение прави опити за неговото ограничаване. Срещу нея е извършен атентат през октомври 2012 г. Простреляна е в главата, но оцелява.

Това нападение над Малала предизвиква огромен отзвук в много държави. Така през 2014 г. тя напълно заслужено получава Нобелова награда за мир за борба срещу потискането на деца и младежи и за правото на образование.
Има и случаи, уви, в името на качествената журналистика и в неспирното търсене на истината, някои журналисти плащат с живота си. Руската журналистка Анна Политковская е една от тях. Политковская е известна с критичността си към политиката на президента Владимир Путин, както и с военните си кореспонденции от Чечня и Северен Кавказ, в които тя разказва за нехуманното поведение на руските военни към мирното население там. Тя започва тези кореспонденции малко след като постъпва на работа в опозиционния вестник „Новая Газета“ през 1999 г. Смята се, че смелостта, с която Политковская винаги подхожда, е причината за нейното убийство през 2006 г. Застреляна е във входа на апартамента, в който живее. Смъртта ѝ предизвиква световна реакция. Според някои, нейното убийство е политическа поръчка от руските власти.
Смятам, че журналисти като Анна Политковская, са жертвали живота си в името на истината. Ако тръгнем да търсим отговор дали журналистиката все още има значение, трябва да си припомним промените към по-добро, които са постигнати благодарение на нея. В днешните времена на заливащите ни с fake news медии, във времена, където все още се водят борби из цял свят за свободата на словото, във времена, в които все още има репресии и истини, които тепърва ще бъдат разкрити, журналистиката има по-голямо значение от всякога. Аз съм сигурна, че качествената журналистика ще продължава да търси истината с цената на всичко.

Ще търси истината, защото хората трябва да имат реална информация за заобикалящата ги реалност.

Журналистиката дава правото на информираност. Затова журналистиката е имала, има и ще продължава винаги да има значение.

(Всички дати, факти, конкретна информация за събития, са извадени от Уикипедия)

Автор е Мая Божинова е първият тополовградчанин, който е приет да учи журналистика в най-престижното учебно заведение в страната – Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 14, 2020 07:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама