Земеделските стопани избират как да се облагат доходите им през 2017 г.

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 19, 2016 12:30

Земеделските стопани избират как да се облагат доходите им през 2017 г.

Физическите лица, които са регистрирани като земеделски стопани, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2017 година. Например:

Ако през 2016 г. са се облагали по общия ред, имат право да изберат от

1 януари 2017-та да се облагат по реда, предвиден за едноличните търговци (с данък върху годишната данъчна основа). Правото на избор в този случай следва да се упражни с подаване на декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ в срок до 31 декември тази година. Така избрания ред се прилага за срок, не по-кратък от 5 последователни данъчни години;

  1. Ако през 2016 г. са се облагали с данък върху годишната данъчна основа (по реда, предвиден за едноличните търговци) и вече е изтекъл 5-годишния период, за който задължително следва да се прилага този ред на облагане, стопаните могат:

– да продължат да се облагат по същия ред и след 1 януари 2017-та, като за целта не е необходимо да подават нова декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ; или

– да направят промяна като изберат доходите им да се облагат по общия ред като формират облагаемия си доход след приспадане на нормативно определения процент разходи за дейността. В този случай, правото на избор се упражнява в срок до 31 януари 2017 година чрез подаване на декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ.

Образецът на декларацията по чл. 29а, ал. 4 от Закона за данъците върху доходите на физически лица (ЗДДФЛ )може да бъде намерен на сайта на приходната агенция www.nap.bg и в офиса за обслужване на НАП в Хасково.

Декларацията се подава лично от земеделския стопанин или негов упълномощен представител в офиса на Агенцията по постоянен адрес на физическото лице. Декларацията може да се подаде и чрез пощенски оператор.

Повече информация за попълване на декларациите и за плащане на дължимите данъци клиентите на НАП могат да получат на телефона за информация 0700 18 700 на цената на един разговор.

Информацията е от НАП

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 19, 2016 12:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама