Земеделци от Болярово се включиха в демонстративното зареждане от бензиностанция

Лора Величкова
От Лора Величкова юли 24, 2015 15:02

Земеделци от Болярово се включиха в демонстративното зареждане от бензиностанция

Акценти

  • Протестът е организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите
  • Представителите на бранша определят приетите промени са лобистки и прогнозират, че от тях ще се облагодетелстват две фирми,

Свързани публикации

Земеделските производители от община Болярово се включиха в демонстрационното зареждане с гориво на земеделска техника. Toва стана на 24 юли, когато те зареждаха демонстративно два часа земеделската техника на една от крайпътните бензиностанции в близост до общинския център. На преминаващите шофьори, те раздаваха съобщения, чрез които се извиняваха за причиненото неудобство и посочваха причината за протеста си.

Текстът на съобщението гласеше: „Уважаеми граждани, Българските земеделски производители съжаляват за причиненото неудобство по републиканската пътна мрежа и по бензиностанциите в страната. Вследствие на направените нормативни изменения от страна на Министерството на финансите, земеделските производители са задължени след 31 август да зареждат селскостопанската си техника на бензиностанции. Това ще бъде нашето общо ежедневие от 1 септември.”

На тази дата това бе направено от земеделските производители от цялата страна от всички бензиностанции. По този начин те изразиха несъгласие с промените в Наредба Н-18, с която от 31 август ще бъдат задължени да поставят нивомери и фискални устройства в специализираните селскостопански бензиностанции с цел регистриране и отчитане на продажбите. Според финансовото министерство с тази мярка ще бъде ограничена контрабандата на гориво. Земеделците обаче са на мнение, че ще бъдат натоварени с ненужни разходи.

На съвещание в Арбанаси, на което присъстваха над 2000 членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите, заедно с колегите си от Националния съюз на говедовъдите в България и с подкрепата на Българската асоциация „Биопродукти“ те приеха декларация, в която се посочва, че браншът изразява остро възмущение и недоумение от липсата на позиция от страна на Министерството на земеделието и храните във връзка с приетите промени. Представителите на бранша определиха приетите промени са лобистки и прогнозират, че от тях ще се облагодетелстват две фирми, доставчици на фискални устройства и нивомери с печалба около 160 млн. лв. В приетата декларация се посочва, че земеделската общественост подкрепя борбата срещу контрабандата на течни горива и има пакет от предложения за нейното ограничаване и ефективно спиране на злоупотребите. В документа се отбелязва, че с промените в наредбата ще бъде създадено допълнително бреме за работещия земеделски сектор.

Протестът, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите се изрази в демонстративно зареждане на селскостопански машини от обикновени бензиностанции.

Според Румяна Ангелова, председател на асоциацията на земеделските производители с показната акция, която ще се осъществи на 24 юли /петък/ от 9.00 до 16.00 часа ще бъде демонстрирано какви ще са последствията, ако тракторите, комбайните, камионите и машините за селскостопанска дейност зареждат наравно с другите автомобили по бензиностанциите в страната.

Представителите на бранша определят приетите промени са лобистки и прогнозират, че от тях ще се облагодетелстват две фирми, доставчици на фискални устройства и нивомери с печалба около 160 млн. лв. В приетата декларация се посочва, че земеделската общественост подкрепя борбата срещу контрабандата на течни горива и има пакет от предложения за нейното ограничаване и ефективно спиране на злоупотребите. В документа се отбелязва, че с промените в наредбата ще бъде създадено допълнително бреме за работещия земеделски сектор.

Земеделски производители от цялата страна изразяват несъгласието си срещу промените в Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите на гориво. Голяма част от тях са категорични, че те ще предизвикат масови фалити. 

Екип на национална медия провери как би изглеждало и колко би струвало зареждане на един трактор на редовна бензиностанция, ако в земеделската база не се монтира нивомер и устройство за връзка с НАП. Те дават пример с база на един земеделец извън населено място. Досега е зареждал земеделската си техника от монтирана в базата цистрена. Собственикът е категоричен,  че  и до този момент се води изрядна отчетност, а НАП разполагат с пълната информация по доставката. За да  изпълнени новите изисквания, трябва да вложи най-малко 15 000 лева. В противен случай  трябва да зарежда гориво от обикновена бензиностнация. При липсата на нивомер тракторът, с който ще се работи, трябва да отиде на най-близката бензиностанция да зареди. Тя е на разстояние 12 км, а резервоарът, който трябва да напълни, е над 200 л. Пътуването до бензиностанцията отнема 30 минути, а зареждането, плащането и излизането при идеални условия – още половин час. Следва обратният път до базата. Цялата операция коства час и половина и около 10 литра гориво. Зареждането на машина с резервоар от 1 т. ще отнеме много повече време и разход. И всичко това –  за да се предотврати използването на нелегално гориво от земеделците. Според земеделецът евентуалната печалба от ползване на нелегално гориво е не повече от 300-400 лв.

Лора Величкова
От Лора Величкова юли 24, 2015 15:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама