Зелената сделка на ЕС и товарните автомобили

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 27, 2020 15:18

Зелената сделка на ЕС и товарните автомобили

Акценти

  • Ако се използват превозни средства с голям капацитет, това представлява най-бързият начин за намаляване на емисиите на CO2 с до 40%.
  • Замяната на три камиона с две превозни средства с голям капацитет би намалила европейския автопарк с над 2 милиона единици, което се равнява на 30% по-малко трафик по пътищата.

Свързани публикации

Примката около замърсителите на въздуха и околната среда в Европа се затяга. Новата Зелена сделка на Европейския съюз си поставя амбициозната задача за постигане на нулеви емисии до 2050-та. Целта е заложена в Закон за климата, който ще се обсъжда след месец, а заедно с него ще започне успоредна промяна в директивите за възобновяемата енергия, за енергийната ефективност, за използването на земята и за търговията на емисии. Постигането на климатичен неутралитет на Европа ще разтърси познатия обществен ред и ще пренареди развитието към кръговата икономика, намаляване на потреблението на сградите, биоразнообразието, земеделието и иновациите.

Според Международния транспортен форум (ITF) и Международния съвет за чист транспорт (ICCT) обемът на товарните превози ще се увеличи с 300% през следващите 30 години.

Как автомобилният превоз на стоки и пътници може да помогне за постигане на целите за климата е въпрос, който остава открит.

Сегашната цел на ЕС пред автомобилните производители е да сведат емисиите до 95gCO2/km до края на следващата година. Очаква се новите автомобили в Европа да станат с нулево замърсяване, вероятно към 2030 г. Електрическите автомобили ще бъдат стимулирани с развиване на мрежата от зарядни станции, която да е толкова гъста, че да осигури безпроблемно пътуване. Биогоривата и въглеродът ще бъдат промотирани за самолети и превози там, където не е възможна електрификация.

Противно на общоприетото мнение, търговският автомобилен транспорт не е най-големият производител на CO2 в сравнение с другите видове транспорт. Проучване в Германия показва, че 40-тонен дизелов камион оставя с 30% по-малък въглероден отпечатък от дизелов вагон и наполовина по-малко спрямо електрически влак, ако се вземат предвид общите разходи за въздействие на икономическите дейности върху околната среда.

На масата са три решения, които могат да осигурят постигане на нетни нулеви емисии, като в същото време отговарят на прогнозирания ръст в обема на товарните товари. Изчислено е, че един литър дизел може да съхранява 120 пъти повече енергия от литиевата батерия*. Само CNG, LNG и водород предлагат конкурентна енергийна мощ и когато говорим за превоз на товари, тези горива са по-гъвкавите и ефективни варианти за гориво за по-тежки превозни средства на по-дълги разстояния. Ако се използват превозни средства с голям капацитет, това представлява най-бързият начин за намаляване на емисиите на CO2 с до 40%. Новите модели вече са достатъчно гъвкави и маневрени, за да оперират и в по-тесни пространства. Замяната на три камиона с две превозни средства с голям капацитет би намалила европейския автопарк с над 2 милиона единици, което се равнява на 30% по-малко трафик по пътищата. И не на последно място – дигитализирането и технологиите за свързаност позволяват да се намали драстично времето, разходите и емисиите, като камионите избягват задръстванията и необосновано дългия престой по границите. Такива камиони вече се движат по пътищата на България и обслужват градската логистика, регионалните превози и дълги дестинации.

Можете да видите модерните модели на Скания на метан (CNG) и да ги тествате на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО (1115 май на Летище Стара Загора) и на международното изложение за тежкотоварни автомобили TRUCK EXPO 2020 (11-13 юни, Пловдив, на територията на Международния панаир). И не, преминаването към такива возила не е скъпо – те спестяват от 600 до 1000 лв. на месец само от гориво през пробег от 10 000 км., при запазени работни характеристики. Въпрос на технологии и визия за енергийния микс на бъдещето в транспорта.

Източник: Scania

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 27, 2020 15:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама