Здравословни състояния, които предизвикват замайване

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 1, 2018 18:00

Здравословни състояния, които предизвикват замайване

Акценти

  • Замайване, световъртежът, временното изгубване на устойчивост могат да бъдат предизвикани от различни здравословни състояния.

Свързани публикации

Замайване, световъртежът, временното изгубване на устойчивост могат да бъдат предизвикани от различни здравословни състояния.
Ниско кръвно налягане
Хипотензията или ниското кръвно налягане може да предизвика замайване, особено при внезапно изправяне. Хората с ниско кръвно налягане изпитват световъртеж и прималяване скоро след като се изправят от легнало или седнало положение. Състоянието може да продължи от няколко секунди до няколко минути. Ако не приключи дълго време веднага се консултирайте с лекар.
Дехидратация
Дори леката форма на дехидратация може да причини замайване и световъртеж. Намаленото количество течности и електролити в организма предизвиква нестабилност на тялото и затруднения в координацията. Дехидратацията също провокира спад в кръвното налягане, което допълнително създава усещане за прималяване.
Предозиране с кофеин
Пиенето на повече от една-две чаши кафе на ден крие рискове. Насищането на организма с кофеин може да предизвика замайване и главоболие. Той е стимулант, който въздейства директно на нервната система и кръвното налягане.
Паник атака
Паник атаките протичат по различен начин при отделните пациенти. В много от случаите се наблюдава и замайване като допълнение към общата картина на състоянието.
Хипервентилация
Когато хипервентилирате, кислородът нахлува прекалено бързо и дълбоко в белите дробове. Кръвта се насища с излишни количества кислород, а това намалява количеството въглероден диоксид. Усещането на пациентите е подобно на това при паник атака. Налице е ускорен пулс, замайване, световъртеж, стягане в крайниците, загуба на ориентация.
Сътресение
Ако сте диагностицирани с мозъчно сътресение, вероятността то да причинява замайването и световъртежа е голяма. Те са характерни за подобни травматични за мозъка състояния.
Инфекция на средното ухо
Когато имате инфекция на средното ухо е възможно вестибуларният ви апарат да е засегнат. В такива случаи налице е замайване.
Дефицит на витамин В1
Витамин В1 или тиамин отговаря за регенерацията на нервните клетки и функцията на нервната система. При намалено количество на важния витамин се наблюдава световъртеж, слабост, замайване, неравномерен сърдечен ритъм.

Източник: az-jenata.bg

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 1, 2018 18:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 864 709 преглеждания