Заведенията отвориха, но масите им – празни

Сакар нюз
От Сакар нюз май 8, 2020 14:33

Заведенията отвориха, но масите им – празни

Акценти

  • Регионален вестник, # 18/902 година XVII, 8 - 14 май 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Заведения, паркове, плувни басейни и спортни комплекси вече са разрешени за посещения, но при определени условия. Това стана със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, в която се уточнява, че могат да работят с клиенти само на откритите си търговски площи.
В заповедта първоначално бе записано, че разстоянието между масите в заведенията трябва да бъде минимум 2,5 метра, но след протести на ресторантьори то бе намалено на 1,5 метра.
От персонала на тези заведения се изисква да почистват и дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител.
Повечето от заведенията вече са отворили за работа търговските площи на открито, но клиентите все още са рядкост. Някои от тях се притесняват дали няма да бъдат заразени, а други не могат да си го позволят.
На софиянци вече е разрешено да посещават Витоша, но с условие – да не правят пикници на открито. В останалата част на страната парковете станаха достъпни за повече хора, но масово не се спазва забраната за сядане по пейките, която все още не е премахната.
Заповедта на здравния министър допуска и упражняването на индивидуален спорт на открито като тенис, колоездене, лека атлетика, голф и др., при спазване на дистанция от най-малко 2,5 метра между отделните спортуващи. Разрешават се и посещенията на самостоятелни плувни комплекси и басейни.
От 00:00 часа на 6 май бяха демонтирани и други съоръжения, ограничаващи пътуванията. Това са Контролно-пропускателните пунктове, организирани от МВР на входно-изходните пътища на областните центрове по нареждани на министъра на здравеопазването. Там всеки, който влизаше в града, трябваше да предостави декларация, която юристи определиха като незаконна, защото чрез нея по същество се ограничават две от основните ни права – на личен живот и на придвижване. Това ограничение може да се извършва само със закон, но не и със заповед на министър.
Вече е разрешено и провеждането на обучения на водачи за придобиване на правоспособност за управление на МПС.
Всички тези мерки са част от поетапното облекчаване на рестрикциите, свързани с противоепидемичните мерки.
Премиерът Бойко Борисов предупреди, че при повече от 100 заболели от коронавирус на ден, ще се върнат старите мерки. През последните дни заразените бяха около 50, но тестове се правеха само където има огнища на заразата, а не в цялата страна.

Сакар нюз
От Сакар нюз май 8, 2020 14:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама