Затварят баровете, гимназистите – в къщи

Милена Митева
От Милена Митева октомври 30, 2020 11:17

Затварят баровете, гимназистите – в къщи

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, # 41/925, година XVII, 30 октомври – 5 ноември 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Правителството въведе още по-строги мерки в опит да ограничи разпространението на коронавируса в страната. Те са записани в заповед на здравния министър Костадин Ангелов. Тя влезна в сила от четвъртък, 29 октомври, и ограниченията важат до 12 ноември.
В заповедта е записано, че се спират учебни занятия за учениците в гимназиален етап на образование и тези във висшите учебни заведения.
Дискотеки, пиано-барове, клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито затварят врати.
Заведенията за хранене и развлечения, които работят през деня, трябва да осигурят дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси. Не се допускат повече от 6 души на маса.
Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.
Забраняват се екскурзиите и групови посещения на туристически обекти.
Преустановяват груповите извънкласни дейности и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица.
На конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска участие на не повече от 30 души.
На културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) заетостта на местата можа да е до 30 %.
Колективните и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер на закрито и открито се провеждат без публика.
Със същата заповед се посочва, че преустановяването на плановия прием в областите в червената и оранжева зона не се отнася и за дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

От грип боледуват
хиляди, но такива ограничителни мерки не се вземат.

От началото на пандемията през месец март досега в страната са регистрирани 45 461 случая на заразени с COVID-19 лица. Броят на засегнатите от този вирус са значително по-малко от тези, които са засегнати от грип и другите остри респираторни заболявания (ОРЗ). Това става ясно от съобщение на Министерството на здравеопазването, което определя тези инфекции като сериозен проблем за България. В статия, публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването, още през 2004 г. е записано, че само в областните градове всяка година се регистрират средно около 1 400 000 случая на респираторни заболявания, които съставляват до една трета от всички случаи с временна нетрудоспособност. По време на грипна епидемия заболяват не по-малко от 250 000 – 300 000 души, което означава, че една пета от всички случаи на ОРЗ през годината се концентрират в рамките само на няколко седмици. Техните данни сочат, че независимо от наличието на доказали своята ефективност и безвредност ваксини грипът продължава да бъде съществена причина за висока заболяемост и смъртност,особено сред лицата, отнасящи се към високорисковите групи, процентът на имунизиращите се сред които е все още незадоволителен.
От тогава досега в страната не е обявявана пандемия, макар че посочените по-горе цифри се повтарят всяка година.
Съпоставяйки тези данни, мнозина определят сегашните рестрикции по скоро като политически мерки, отколкото като медицински предписания.

Милена Митева
От Милена Митева октомври 30, 2020 11:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама