„Затупале тъпане” снима талантите от „Щастливци“ в Исторически музей

Милена Митева
От Милена Митева март 17, 2017 11:03

„Затупале тъпане” снима талантите от „Щастливци“  в Исторически музей

Четири видеоклипа с народни песни от последните си албуми, записаха ДВГ „Щастливци” в понеделник, 13 март. Предаването, в което ще се излъчват, се нарича „Затупале тъпане” на ТВ Булсатком – „Дестинация БГ”. Записите осъществиха в общински исторически музей на фона на експозицията от народни носии, подготвяна в чест на Българката по идея на ръководителя им Петя Карабакалова.

Първата песен, която записаха, се нарича „Рано ранила Гергана” и е по текста от поемата на Славейков „Изворът на Белоногата”.
Тракийската хороводна песен се казваше „Снощи заминах казъм Еленке” , а в ръченичната „Залюбих си мамо комшийчето”, се изявиха порасналите солистки на „Щастливци” – Нелина Петрова, Бетина Бонева, Мария – Пиер Миткова и Виктория Крумова.
Гвоздеят на тяхното участие в програмата на „Дестинация БГ” беше акапелната им песен в антифонно изпълнение с народната певица Иванка Илиева „Присмяло се бяло Раде”.
В предаването директорът на Историческия музей, проф. Цонка Каснакова имаше възможността да презентира работата на музея и фолклорното богатство на родния ни край.
За „Сакарнюз” водещата на предаването и солистка в НФА „Филип Кутев” – Радостина Йовкова каза: „Идеята на предаването „Затупале тъпане” е съхраняване на българските традиции и обичаи, които все още ги има, защото много от тях са вече забравени. Обикаляме различни региони и записваме всичко, което е запазено от по старото поколение. Ние сме отворени за идеи и контакти със самодейните състави в населените места на България, които има какво да покажат като песен, танц, обичай, кулинарни способности, всичко, свързано с бита и културата на българина от съответното населено място.

Милена Митева
От Милена Митева март 17, 2017 11:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама