Защо не бива да се пропуска закуската сутрин?

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 11, 2018 10:07

Защо не бива да се пропуска закуската сутрин?

Акценти

  • Лекарите и специалистите по хранене са категорични, че закуската не бива да се подминава.

Свързани публикации

Закуската е най-важното хранене за деня, но голяма част от нас го пропускат. Основната причина за това е, че някои хора стават твърде късно и нямат време да минат през банята, камо ли да хапнат. Пропускането на закуската 1-2 пъти е допустимо, но когато стане всеки ден, не е полезно за организма.
В социалните мрежи има спорове за това дали трябва да закусваме или не. Лекарите и специалистите по хранене обаче са категорични, че закуската не бива да се подминава. Те уточняват, че за да е здравословна и балансирана, сутрин трябва да приемаме плодове и зеленчуци, белтъчини и пълнозърнести култури.
Ето няколко основни причини, поради които не бива да пропускаме закуската:
Дава ни енергия
Между 6 и 8 часа, а понякога и повече, ние спим и тялото ни не получава никаква храна. След като се събудим, се нуждаем от енергия и трябва да си я набавим чрез закуската. Когато тя липсва, стомахът ни е празен и може да се раздразни от кафето, което сме изпили, за да сме по-свежи.
Закуската трябва да даде на тялото витамини, минерали и други микроелементи, които му дават сили до идването на обяда.
Предпазва от преяждане
Ако не закусите, има риск да прекалите с яденето на обяд, защото сте много гладни и искате да си наваксате пропуснатото. Ако хапнете мюсли или плодове на закуска, на обяд може и да нямате нужда от нещо сладко. По думите на лекарите, здравословният навик да закусвате предотвратява тъпченето в останалата част на деня.
Подобрява мисловната дейност и концентрацията
Ако всяка сутрин ставате в последния момент и нямате време за вкусна закуска, отивате на работа разконцентрирани и нямате желание за нищо. Това не бива да се случва. По-добре си легнете навреме, за да се наспите и да имате време да закусите. Балансираното хранене сутрин има и друго предимство – подобрява работата на мозъка.
Повдига настроението
Изследвания показват, че хората, които не закусват, са с по-лошо настроение и се държат негативно с обкръжението си, в сравнение с тези, които са отделили време за похапване сутринта.

Закуска N1 в Боливуд

Омлет от белтъци е най-хитовата закуска в Боливуд. Индийските звезди се кълнат в нея и твърдят, че това ястие им помага да са във форма. Защо белтъчният омлет се превърна в суперхрана и трябва ли да махаме жълтъците? Нормалният омлет не е ли по-хранителен и здравословен?
Според експертите по хранене и диетолозите омлетът от белтъци е по-добрият вариант при спазване на режим, тъй като съдържа по-малко калории и все пак е вкусен. Изследвания показват, че белтъчният омлет помага на хора, които страдат от високо кръвно налягане.
Как той помага в процеса на отслабване?
Високо съдържание на протеин
Като цяло яйцата са един от най-често ползваните източници на протеини. Жълтъкът обаче съдържа и холестерол и спокойно може да бъде изваден от „уравнението“ без това да дебалансира полезните свойства на яйцето. Голяма част от протеина се намира именно в белтъка.
Полезни съставки
Белтъкът съдържа витамини А, B-12, D, калий и натрий. Това означава, че дори да отстраните жълтъка от яйцето, пак ще поемете доста полезни хранителни съставки.
Без холестерол
Холестеролът може да блокира артериите ви и да провокира сърдечни проблеми. Вадейки жълтъка от яйцето, вие поемате по-малко холестерол.
Съвет
Ако искате закуската ви да е още по-здравословна, пригответе омлета в тефлонов тиган без мазнина. Добавете в него зеленчуци – домати, краставици, спанак, чушки… ако искате да увеличите дозата протеин, може да сложите и парче пилешко/пуешко филе.
Източник: tialoto.bg

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 11, 2018 10:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама