Защо не бива да се пропуска закуската сутрин?

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 11, 2018 10:07

Защо не бива да се пропуска закуската сутрин?

Акценти

  • Лекарите и специалистите по хранене са категорични, че закуската не бива да се подминава.

Свързани публикации

Закуската е най-важното хранене за деня, но голяма част от нас го пропускат. Основната причина за това е, че някои хора стават твърде късно и нямат време да минат през банята, камо ли да хапнат. Пропускането на закуската 1-2 пъти е допустимо, но когато стане всеки ден, не е полезно за организма.
В социалните мрежи има спорове за това дали трябва да закусваме или не. Лекарите и специалистите по хранене обаче са категорични, че закуската не бива да се подминава. Те уточняват, че за да е здравословна и балансирана, сутрин трябва да приемаме плодове и зеленчуци, белтъчини и пълнозърнести култури.
Ето няколко основни причини, поради които не бива да пропускаме закуската:
Дава ни енергия
Между 6 и 8 часа, а понякога и повече, ние спим и тялото ни не получава никаква храна. След като се събудим, се нуждаем от енергия и трябва да си я набавим чрез закуската. Когато тя липсва, стомахът ни е празен и може да се раздразни от кафето, което сме изпили, за да сме по-свежи.
Закуската трябва да даде на тялото витамини, минерали и други микроелементи, които му дават сили до идването на обяда.
Предпазва от преяждане
Ако не закусите, има риск да прекалите с яденето на обяд, защото сте много гладни и искате да си наваксате пропуснатото. Ако хапнете мюсли или плодове на закуска, на обяд може и да нямате нужда от нещо сладко. По думите на лекарите, здравословният навик да закусвате предотвратява тъпченето в останалата част на деня.
Подобрява мисловната дейност и концентрацията
Ако всяка сутрин ставате в последния момент и нямате време за вкусна закуска, отивате на работа разконцентрирани и нямате желание за нищо. Това не бива да се случва. По-добре си легнете навреме, за да се наспите и да имате време да закусите. Балансираното хранене сутрин има и друго предимство – подобрява работата на мозъка.
Повдига настроението
Изследвания показват, че хората, които не закусват, са с по-лошо настроение и се държат негативно с обкръжението си, в сравнение с тези, които са отделили време за похапване сутринта.

Закуска N1 в Боливуд

Омлет от белтъци е най-хитовата закуска в Боливуд. Индийските звезди се кълнат в нея и твърдят, че това ястие им помага да са във форма. Защо белтъчният омлет се превърна в суперхрана и трябва ли да махаме жълтъците? Нормалният омлет не е ли по-хранителен и здравословен?
Според експертите по хранене и диетолозите омлетът от белтъци е по-добрият вариант при спазване на режим, тъй като съдържа по-малко калории и все пак е вкусен. Изследвания показват, че белтъчният омлет помага на хора, които страдат от високо кръвно налягане.
Как той помага в процеса на отслабване?
Високо съдържание на протеин
Като цяло яйцата са един от най-често ползваните източници на протеини. Жълтъкът обаче съдържа и холестерол и спокойно може да бъде изваден от „уравнението“ без това да дебалансира полезните свойства на яйцето. Голяма част от протеина се намира именно в белтъка.
Полезни съставки
Белтъкът съдържа витамини А, B-12, D, калий и натрий. Това означава, че дори да отстраните жълтъка от яйцето, пак ще поемете доста полезни хранителни съставки.
Без холестерол
Холестеролът може да блокира артериите ви и да провокира сърдечни проблеми. Вадейки жълтъка от яйцето, вие поемате по-малко холестерол.
Съвет
Ако искате закуската ви да е още по-здравословна, пригответе омлета в тефлонов тиган без мазнина. Добавете в него зеленчуци – домати, краставици, спанак, чушки… ако искате да увеличите дозата протеин, може да сложите и парче пилешко/пуешко филе.
Източник: tialoto.bg

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 11, 2018 10:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама