Зарязаха сакарските лозя на Трифон Зарезан

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 11, 2017 07:54

Зарязаха сакарските  лозя на Трифон Зарезан

Със зарязване на лозя край Тополовград започна празника Трифон Зарезан в сакарския град. Група от лозари и винари от града и с. Орешник, общественици, граждани, представители на местната власт и гости от Турция участваха в традиционния ритуал на 1 февруари.
Той се състоя в лозовия масив край бившето селскостопанско летище, близо до пътя Тополовград – Елхово. Водосвет отслужи свещеноиконом Николай Клюнков, а ритуалното зарязване бе извършено от председателя на ОбС – Васил Сяров, заместник – кмета Наско Стоянов, председателя на клуба „Дар от лозата – Тодор Узунов” към читалище Св. Св.Кирил и Методий 1894”, Тодор Колев, именника и председател на читалището Трифон Ламбов, собственика на лозя Николай Узунов и много от присъстващите.
В края на водосвета присъстващите извиха хоро на добре почистената от снега площадка.
От Фирма „Агровет –Янка и Николай Узунови” бяха осигурили малки буренца с вино за присъстващите, ритуална пита и импровизирани кошчета за събиране на отпадъците за незамърсяване на околната среда.
След приключване на ритуала край лозята, празненството се пренесе в залите на ресторант „Сакар”, където броят на участниците се увеличи неколкократно. Там организаторите от общината и читалището се бяха погрижили за добра и разнообразна програма. Организирана и проведена бе томбола с много награди, най-голямата от които беше печена свинска глава, осигурена от ЕТ „Понрад”.
С изпълнения на мъжкия хор и танцовия състав „Луди млади” бяха поздравени участниците в празника. С поздравления към тях се обърнаха председателя на клуба „Дар от лозата” – Тодор Колев, председателя на ОбС – Васил Сяров и зам.-кмета на общината Наско Стоянов.
Приети бяха и десет нови членове на клуба, на които членските карти връчи Тодор Колев.
Отчетени бяха и резултатите от конкурса за най-добро домашно произведено вино в три категории – розе, бяло и червено вино. Общо 33-ма бяха участниците в този конкурс, което се оказа по-малко от миналогодишния.
При вино тип „Розе”, в която са се получили 14 заявки, комисията обяви следното класиране: Първо място – Петър Златев, второ – Георги Чаушев и трето място за Михаил Тодоров.
Наградите за тази категория осигури и връчи зам.-кмета Наско Стоянов.
При категорията „Бяло вино” със 7 участници първо място спечели Ангел Крумов, втори стана Иван Славов, а на трето място бе класиран Наско Стоянов. Наградите за тази категория осигури Васил Белев, а ги връчи сестра му Кера Спирова.
В третата категория „Червено вино” от 12 участника, за победител бе определен Наско Стоянов, второто място бе за Димитър Годжаманов, а трети остана Христо Пашов. Наградите осигури фирма „Агровет”, а ги връчи Николай Узунов.
Призът за „Лозар на годината” получи Пенка Колева, а за Турция замина поощрителната, извън регламента награда „Млад лозар”.
Някои от присъстващите изразиха неодобрение от начина, по който е конструирана комисията от оценители на качеството на домашните вина и поискаха промяна за следващата година. Това обаче не попречи на хубавата, с много настроение веселба, която продължи до късните следобедни часове.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 11, 2017 07:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.