Зарязаха сакарските лозя на Трифон Зарезан

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 11, 2017 07:54

Зарязаха сакарските  лозя на Трифон Зарезан

Със зарязване на лозя край Тополовград започна празника Трифон Зарезан в сакарския град. Група от лозари и винари от града и с. Орешник, общественици, граждани, представители на местната власт и гости от Турция участваха в традиционния ритуал на 1 февруари.
Той се състоя в лозовия масив край бившето селскостопанско летище, близо до пътя Тополовград – Елхово. Водосвет отслужи свещеноиконом Николай Клюнков, а ритуалното зарязване бе извършено от председателя на ОбС – Васил Сяров, заместник – кмета Наско Стоянов, председателя на клуба „Дар от лозата – Тодор Узунов” към читалище Св. Св.Кирил и Методий 1894”, Тодор Колев, именника и председател на читалището Трифон Ламбов, собственика на лозя Николай Узунов и много от присъстващите.
В края на водосвета присъстващите извиха хоро на добре почистената от снега площадка.
От Фирма „Агровет –Янка и Николай Узунови” бяха осигурили малки буренца с вино за присъстващите, ритуална пита и импровизирани кошчета за събиране на отпадъците за незамърсяване на околната среда.
След приключване на ритуала край лозята, празненството се пренесе в залите на ресторант „Сакар”, където броят на участниците се увеличи неколкократно. Там организаторите от общината и читалището се бяха погрижили за добра и разнообразна програма. Организирана и проведена бе томбола с много награди, най-голямата от които беше печена свинска глава, осигурена от ЕТ „Понрад”.
С изпълнения на мъжкия хор и танцовия състав „Луди млади” бяха поздравени участниците в празника. С поздравления към тях се обърнаха председателя на клуба „Дар от лозата” – Тодор Колев, председателя на ОбС – Васил Сяров и зам.-кмета на общината Наско Стоянов.
Приети бяха и десет нови членове на клуба, на които членските карти връчи Тодор Колев.
Отчетени бяха и резултатите от конкурса за най-добро домашно произведено вино в три категории – розе, бяло и червено вино. Общо 33-ма бяха участниците в този конкурс, което се оказа по-малко от миналогодишния.
При вино тип „Розе”, в която са се получили 14 заявки, комисията обяви следното класиране: Първо място – Петър Златев, второ – Георги Чаушев и трето място за Михаил Тодоров.
Наградите за тази категория осигури и връчи зам.-кмета Наско Стоянов.
При категорията „Бяло вино” със 7 участници първо място спечели Ангел Крумов, втори стана Иван Славов, а на трето място бе класиран Наско Стоянов. Наградите за тази категория осигури Васил Белев, а ги връчи сестра му Кера Спирова.
В третата категория „Червено вино” от 12 участника, за победител бе определен Наско Стоянов, второто място бе за Димитър Годжаманов, а трети остана Христо Пашов. Наградите осигури фирма „Агровет”, а ги връчи Николай Узунов.
Призът за „Лозар на годината” получи Пенка Колева, а за Турция замина поощрителната, извън регламента награда „Млад лозар”.
Някои от присъстващите изразиха неодобрение от начина, по който е конструирана комисията от оценители на качеството на домашните вина и поискаха промяна за следващата година. Това обаче не попречи на хубавата, с много настроение веселба, която продължи до късните следобедни часове.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 11, 2017 07:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.