Започва електрификация на жп линията Симеоновград – Нова Загора

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 28, 2018 10:13

Започва електрификация на  жп линията Симеоновград – Нова Загора

До няколко месеца ще започна ремонтът по електрификацията на железопътната отсечка Симеоновград – Нова Загора.
В момента се извършват съгласувателните процедури, като до два месеца се очаква получаването на разрешение за строеж и стартиране на работата. Предвидено е тя да бъде завършена в рамките на три години.
Строителният обект се намира на територията на община Симеоновград в землищата на града, на селата Калугерово и Пясъчево. В съседната област Стара Загора той обхваща тези на Раднево, селата Българене, Знаменосец, Любеново и Рисиманово.
Линията минава през Гълъбово, а в област Сливен пресича землищата на Нова Загора, селата Богданово, Любенец, Любенова махала, Загорци и Стоил войвода.
Електрификацията на този участък ще се извърши по съществуващото железопътно трасе, без допълнителни работи по железния път, без отчуждаване на земи и без прекъсване движението на влаковете. По време на ремонта ще се изградят нови стоманобетонови стълбове, както и желязорешетъчни стълбове с нови фундаменти с анкърни болтове.
Общата дължина на железния път от приемното здание на гара Симеоновград до гара на Нова Загора е 61 километра и 170 метра. Проектната скорост за движение на влаковете по 83-та железопътна линия Нова Загора – Симеоновград, е 80 км/ч.
С реализацията на този проект ДП НКЖИ изпълнява изискванията по Регламент 913/2010 г. за повишаване на конкурентноспособността на железопътния транспорт, както и за намаляване на вредните емисии, отделяни при обслужване на влакове с дизелови локомотиви.
Съществуващата железопътна линия, която се обслужва от дизелова тяга, е източник на замърсяване на въздуха. Върху качеството на въздуха оказват влияние и маневрените дизелови локомотиви и резервоарите за горива. Електрификацията на 83-та железопътна линия Симеоновград – Нова Загора ще осигури по-голяма ефективност при използване на трасето и опазване на околната среда.

83-та железопътна линия Симеоновград – Нова Загора“ е част от транспортното направление Русе – разпределителна – Синдел – Нова Загора – Симеоновград – Свиленград и част от 7-ми международен товарен коридор „Ориент-източно средиземноморски“.
Целите на този път е да се осигури конкурентноспособен превоз на товари с железопътен транспорт между Западна Европа и Турция и Близкия Изток, като се привлекат товарите от автомобилния и морския транспорт.
За минимизиране на разходите превозвачите на товарни превози се стремят към транспортна схема, в която един електрически локомотив да обслужва влака в целия маршрут. По това трасе единствено отсечката Симеоновград – Нова Загора не е елекрифицирана и води до смяна на подвижния тягов състав при експлоатация и до голяма загуба на време.

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 28, 2018 10:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.