Започва електрификация на жп линията Симеоновград – Нова Загора

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 28, 2018 10:13

Започва електрификация на  жп линията Симеоновград – Нова Загора

До няколко месеца ще започна ремонтът по електрификацията на железопътната отсечка Симеоновград – Нова Загора.
В момента се извършват съгласувателните процедури, като до два месеца се очаква получаването на разрешение за строеж и стартиране на работата. Предвидено е тя да бъде завършена в рамките на три години.
Строителният обект се намира на територията на община Симеоновград в землищата на града, на селата Калугерово и Пясъчево. В съседната област Стара Загора той обхваща тези на Раднево, селата Българене, Знаменосец, Любеново и Рисиманово.
Линията минава през Гълъбово, а в област Сливен пресича землищата на Нова Загора, селата Богданово, Любенец, Любенова махала, Загорци и Стоил войвода.
Електрификацията на този участък ще се извърши по съществуващото железопътно трасе, без допълнителни работи по железния път, без отчуждаване на земи и без прекъсване движението на влаковете. По време на ремонта ще се изградят нови стоманобетонови стълбове, както и желязорешетъчни стълбове с нови фундаменти с анкърни болтове.
Общата дължина на железния път от приемното здание на гара Симеоновград до гара на Нова Загора е 61 километра и 170 метра. Проектната скорост за движение на влаковете по 83-та железопътна линия Нова Загора – Симеоновград, е 80 км/ч.
С реализацията на този проект ДП НКЖИ изпълнява изискванията по Регламент 913/2010 г. за повишаване на конкурентноспособността на железопътния транспорт, както и за намаляване на вредните емисии, отделяни при обслужване на влакове с дизелови локомотиви.
Съществуващата железопътна линия, която се обслужва от дизелова тяга, е източник на замърсяване на въздуха. Върху качеството на въздуха оказват влияние и маневрените дизелови локомотиви и резервоарите за горива. Електрификацията на 83-та железопътна линия Симеоновград – Нова Загора ще осигури по-голяма ефективност при използване на трасето и опазване на околната среда.

83-та железопътна линия Симеоновград – Нова Загора“ е част от транспортното направление Русе – разпределителна – Синдел – Нова Загора – Симеоновград – Свиленград и част от 7-ми международен товарен коридор „Ориент-източно средиземноморски“.
Целите на този път е да се осигури конкурентноспособен превоз на товари с железопътен транспорт между Западна Европа и Турция и Близкия Изток, като се привлекат товарите от автомобилния и морския транспорт.
За минимизиране на разходите превозвачите на товарни превози се стремят към транспортна схема, в която един електрически локомотив да обслужва влака в целия маршрут. По това трасе единствено отсечката Симеоновград – Нова Загора не е елекрифицирана и води до смяна на подвижния тягов състав при експлоатация и до голяма загуба на време.

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 28, 2018 10:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама