Започнаха постите преди Рамазана

Сакар нюз
От Сакар нюз май 22, 2018 18:54

Започнаха постите преди Рамазана

За мюсюлманите в сряда, 16, май, започна Рамазанът – месецът на постите, наречен още оруч. Той ще продължи месец.
Оручът продължава до залеза на слънцето. Спазващите ритуала не приемат храна и напитки, въздържат се от пушене и от секс. Едва когато слънцето залезе и ходжата от минарето обяви края на оруча, започва вечерята ифтар. Масата се отрупва с храна и вкусотии.
Рамазанът не означава само отказ от храна и напитки. Той заема важно място в живота на мюсюлманите, тъй като е едно от правилата, застъпени в свещената книга на мюсюлманите, Корана. Оручът има смисъла на споделяне, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Според исляма оручът е най-благодатният от всички останали месеци, поради което мюсюлманите го наричат „султанът на 11-те месеца“.
Традицията на Рамазана е семействата, близки, приятели да се събират край трапезата, на която има традиционни храни и вкусотии – фурми, супа, питки, пастърма, сладкиши, ядки. След ифтара се отива на молитва в джамията. Молитвите, наречени теравих намазъ, продължават през целия месец оруч и в тях участват и жени.
Джамиите през дните на Разамана ще бъдат отворени през цялата нощ. Отвън те са украсени със светещи гирлянди с надписи „Добре дошъл, Рамазан – султанът на 11-те месеца“.
По време на Рамазана държавните учреждения, общините, предприятията, фирмите променят графика на работното време, за да се улесняват хората, които спазват ритуала.
Рамазанът освен религиозните ритуали включва прояви от социален, културен, развлекателен характер. Но поради кървавите събития в Израел, при които бяха убити десетки палестинци, веселбите са отменени.

Сакар нюз
От Сакар нюз май 22, 2018 18:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 864 719 преглеждания