Започна регистрация на географските марки в ЕК

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 28, 2018 09:32

Започна регистрация на географските марки в ЕК

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, #30/110 27 юли - 2 август 2018

Свързани публикации

Промените в Закона за марките и географските означения вече са влезли в сила. Това означава, че всички български производители трябва да подадат заявления в Европейската комисия (ЕК) за европейска защита на традиционните храни като „Българско кисело мляко“, „Българско бяло саламурено сирене“, „Български кашкавал“, „Кашкавал “Балкан“, „Карловска луканка“, „Карловски луканков салам“, „Лютеница “Първомай“ и „Българска боза“.
С промените в закона отпадна националната им регистрация, които попадат в обхвата на Регламент на ЕС 1151/2012 г. относно схемите за качество на селскостопанските продукти и храни. Те се заличават, а Патентното ведомство трябва да уведоми незабавно Международното бюро за заличените национални регистрации на географски означения за земеделски продукти и храни, въз основа на които са направени международни регистрации.
Българските производители, които произвеждат уникални храни, трябва да подадат искания за защита на наименованията пред ЕК. Засега заявление е подадено само от „Булконс“ за „Лютеница “Първомай“.
От Комитета за защита на потребителите настояват земеделското министерство да действа бързо и да внася веднага исканията за защита на традиционните ни храни в ЕК.

Закрилата на географските означения е особено важна, защото тя е гаранция, че наименованията на продуктите няма да могат да се използват недобросъвестно, което може да донесе вреди на потребителите, на репутацията на самите продукти и районите, в които се произвеждат.
На потребителите географското означение дава сигурност за уникалното качество и възможност за избор на продукти с определено утвърдено качество, познато и ценено от него. За географското място, където се произвеждат продукти, защитени с географско означение, ползата е, че това води до глобално развитие на съответния район, благодарение на създаването на работни места, повишаване популярността на региона и последващо развитие на земеделие, индустрия и туризъм.

Снимка: Дир.бг

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 28, 2018 09:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.