Започна регистрация на географските марки в ЕК

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 28, 2018 09:32

Започна регистрация на географските марки в ЕК

Промените в Закона за марките и географските означения вече са влезли в сила. Това означава, че всички български производители трябва да подадат заявления в Европейската комисия (ЕК) за европейска защита на традиционните храни като „Българско кисело мляко“, „Българско бяло саламурено сирене“, „Български кашкавал“, „Кашкавал “Балкан“, „Карловска луканка“, „Карловски луканков салам“, „Лютеница “Първомай“ и „Българска боза“.
С промените в закона отпадна националната им регистрация, които попадат в обхвата на Регламент на ЕС 1151/2012 г. относно схемите за качество на селскостопанските продукти и храни. Те се заличават, а Патентното ведомство трябва да уведоми незабавно Международното бюро за заличените национални регистрации на географски означения за земеделски продукти и храни, въз основа на които са направени международни регистрации.
Българските производители, които произвеждат уникални храни, трябва да подадат искания за защита на наименованията пред ЕК. Засега заявление е подадено само от „Булконс“ за „Лютеница “Първомай“.
От Комитета за защита на потребителите настояват земеделското министерство да действа бързо и да внася веднага исканията за защита на традиционните ни храни в ЕК.

Закрилата на географските означения е особено важна, защото тя е гаранция, че наименованията на продуктите няма да могат да се използват недобросъвестно, което може да донесе вреди на потребителите, на репутацията на самите продукти и районите, в които се произвеждат.
На потребителите географското означение дава сигурност за уникалното качество и възможност за избор на продукти с определено утвърдено качество, познато и ценено от него. За географското място, където се произвеждат продукти, защитени с географско означение, ползата е, че това води до глобално развитие на съответния район, благодарение на създаването на работни места, повишаване популярността на региона и последващо развитие на земеделие, индустрия и туризъм.

Снимка: Дир.бг

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 28, 2018 09:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама