Започна подмяната на печките на дърва с еко алтернативи

Сакар нюз
От Сакар нюз март 17, 2019 11:37

Започна подмяната на печките  на дърва с еко алтернативи

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #10/138 15-21 март 2019 г.

Свързани публикации

Столичната община започна да събира заявления от граждани, които искат да сменят безплатно печките си на твърдо гориво с по-екологични алтернативи. Основните възможности, които им се предлагат са две – отопление с пелети и с газ. Подмяната на печките е част от мерките за борба с мръсния въздух.
Подаването на заявлението не е обвързващо, а целта му е общината да събере информация до колко хората са готови да сменят дървата и въглищата с по-екологична алтернатива. Кой да получи помощта ще бъде решено на следващ етап, а преди това ще се прави проверка дали хората наистина се отопляват на дърва и въглища и дали е възможно жилището им да бъде газифицирано, например.
Кметът Йорданка Фандъкова обаче очаква процесът да е труден. Общината вече смени пилотно печките на 30 домакинства в район Нови Искър, но не било лесно да се убедят хората да изберат пелети пред дървата и въглищата.
Сега общината иска да смени печките на поне 5 000 домакинства по един от двата си проекта за осигуряване на алтернативно отопление за част от домакинствата. Той се финансира по европейската програма LIFE+ и в него участват още 5 общини. Целият му бюджет е около 16,7 млн. евро и с тях трябва да бъде сменено отоплението на: в София – 5 000 домакинства, от 55 000 на дърва и въглища, Бургас – 2 000 домакинства, Русе – 1 500 домакинства, Стара Загора – 1 000 домакинства, Монтана – 500 и Велико Търново -500 домакинства.
От това трябва да бъдат спестени около 160 тона фини прахови частици годишно.
Със събирането на заявленията за участие Столичната община цели освен да разбере колко от хората са готови да сменят печките си и да определи в кои райони подмяната им ще става по проекта LIFE+, и в кои това ще се прави със средства от оперативната програма „Околна среда“.
Предвиждат се законови промени, които да обвържат отпускането на енергийни помощи с подмяната на замърсяващото отопление. Предвижда се да бъде включено и предложение за стимули и за домакинствата, които със свои средства преминат от отопление на дърва и въглища към по-екологични алтернативи.

Източник: Интернет

Сакар нюз
От Сакар нюз март 17, 2019 11:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.