Започна аварийно укрепване на Гърбавия мост

Милена Митева
От Милена Митева септември 28, 2018 11:11

Започна аварийно укрепване  на Гърбавия мост

Започна аварийно укрепване на Гърбавия мост в Харманли. Строителите възстановяват падналите миналата година парапети и настилка. Работата върви бавно, защото всеки елемент се описва и трябва да бъде поставен на мястото си.
Преди да започне ремонтът на историческата ценност бе направен проект съгласуван с НИПК (Национален институт за паметници на културата). По процедурата бе издадено и разрешение за строеж. След това се състоя избор на изпълнител, фирмата, която да има опит в ремонти на паметници на културата.
Сумата, отделена за това от общинския бюджет, е 60 000 лева.
След приключване на аварийно-укрепителните дейности мостът няма да бъде отворен за минувачи. До края на годината се очаква да излязат резултати от проект за трансгранично сътрудничество, идеята на който е да се извърши цялостна реконструкция на съоръжението след което, то да бъде със свободен достъп.

До стартирането на процедура по започване на ремонтни дейности се стигна след като през февруари месец миналата година се срутиха 10 метра каменен парапет и част от настилката от северната страна, близо до Общинския пазар.

В напреднала фаза е ремонтът на Историческия музей в Харманли. Той се извършва от „Интер строй Груп“ ЕООД – Мездра. Музеят трябва да бъде готов до пролетта.
Общата стойност на ремонта е 378 631, 06 лев с ДДС и се финансира от Програма за развитие на селските региони.

 

Милена Митева
От Милена Митева септември 28, 2018 11:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.