Заместник – министър заряза на Трифоновден в Тополовград

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 2, 2020 10:31

Заместник – министър заряза на Трифоновден в Тополовград

Заместник-министърът на културата Румен Димитров бе гост на празника на св. Трифон Зарезан, който се отбеляза на 1 февруари в Тополовград.
Той взе участие в ритуала по зарязване на лозята в местността Летището, близо до сакарския град. Ставрофорен свещеноиконом, отец Хаджи Николай Клюнков отслужи водосвет, а пръв на лозята заряза зам.-министър Димитров, след което това направиха и останалите от участниците в събитието. Момичета от танцовия състав „Луди Млади“ към тополовградското читалище почерпиха всички с питка и мед.
Тополовградският лозар и винар Николай Узунов предостави за всички участници буренце от хубавото си червено вино, от което повечето от присъстващите отпиха с удоволствие. След края на водосвета и зарязването на поляната се изви и право българско хоро.
На събитието присъстваха лозари, граждани, общински съветници, зам.-кметът на общината Хараламби Мочев, служители от общинската администрация и читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1894“.
От Летището всички се отправиха към града, където в ресторант „Сакар“ започна втората част на празника. Там бе проведена томбола, мъжка фолклорна група към читалището изпяха много песни, свързани с празника, танцьорите от „Луди Млади“ играха своите танци, като увлякоха в тях и много от присъстващите. Председателят на Клуба „Дар от лозата – Тодор Узунов“ – Тодор Колев, поздрави с празника членовете на клуба и лозарите и винопроизводителите от общината с пожелание за още по-добра реколта през настоящата година.
Отличието за „Лозар на годината“ бе присъдено на Михаил Тодоров, като наградата – икона изработена от художника Петко Ятакчиев, му бе връчена лично от зам.-министъра. Господин Димитров пожела много здраве и берекет на лозарите от тополовградско. Сподели, че първото му запознанство с Тополовград е било покрай Международния театрален комедиен фестивал, но сега се е убедил, че тук се случват и много други хубави неща, които са го направили голям приятел на града.
Приети бяха и шест нови членове на Клуба „Дар от лозата – Тодор Узунов“, които както повелява традицията се заклеха с „Дионисиевата клетва“ и получиха членските си карти от председателя Тодор Колев. Компетентна комисия с председател Иван Нанчев – технолог по виното, секретар Пенка Колева – член на клуба, Любов Узунова – сомелиер и предстоящ технолог по виното, и Ангел и Теодора Хаджиангелови –технолози по виното и занимаващи се с биологично лозарство и производство на вино извършиха оценка и класация на домашно произведени вина. Ето и кои са победителите:
Вино роза
І място – Мария Тодорова;
ІІ – Михаил Тодоров;
ІІІ – Николай Патрев.
Наградите бяха осигурени от Община Тополовград. Връчиха ги общинските съветници Кера Спирова и Васил Сяров и началникът на отдел в ОбА Красимира Ятакчиева.
При бялото вино най-добре бе това на Димитър Ичев. На второ място е Милена Коджаманова, а трети – Иван Славов.
Наградите бяха осигурени от члена на настоятелството на читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894“ – Васил Белев. Връчиха ги той и именикът в този ден Трифон Ламбов – председател на настоятелството.
Червено вино:
І място – Стоян Стоянов;
ІІ – Милена Коджаманова;
ІІІ – Наско Стоянов.
Наградите бяха осигурени от ЕТ „Агровет – Тодор Узунов – Янка Узунова“ Връчи ги Николай Узунов.
Празникът на „Свети Трифон Зарезан“ в Тополовград бе организиран от Общината и клуба „Дар от лозата – Тодор Узунов“ към читалището в града на 1 февруари. В сакарската община той винаги се е празнувал официално на този ден, откакто бе създаден клуба преди 23 години. Само веднъж той бе преместен на 14 февруари – през 2015 г., поради кончината на президента Жельо Желев.
Извън официалното отбелязване на празника, местните хора с удоволствие си го празнуват и на 1, и на 14 февруари.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 2, 2020 10:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама