Закриват тополовградската прокуратура

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 17, 2018 08:52

Закриват тополовградската прокуратура

Районна прокуратура – Тополовград, ще престане да съществува като самостоятелна структура. През миналата седмица Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет реши да съкрати 10% от районните прокуратури в страната и сред тях е тази в сакарския град. Решението не е окончателно и предстои да бъде гласувано и в Пленума на съдебния съвет и ако бъде одобрено, ще влезе в сила от 1 януари 2019 г.
Другите институции, които от началото на 2019 г. няма да съществуват като самостоятелни структури, са в Бeлoгpaдчиĸ, Kyлa, Дpянoвo, Tpявнa, Tepвeл, Apдинo, Бpeзниĸ, Tpън, Maдaн, Чeпeлapе.
Закритите прокуратури ще преминават към най-близките райони и се предвижда в Ямбол да има териториално отделение на Тополовград
След като бъдат преобразувани в териториални отделения, те няма да имат собствен район на действие, ръководна или обща администрация.
Съдебните кадровици обаче не предвиждат съкращения на прокурори, а само тяхното пренасочване към по-натоварени структури.
Закриването на 11 прокуратури е начален етап от реформата, която предвижда структурата на прокуратурата да е в съответствие с тази на съдилищата, както гласи решението по дело № 13/2016 г. на Конституционния съд. Реформата предвижда районни прокуратури да има само там, където има и окръжни. Така броят им ще бъде намален от 113 на 28, а останалите ще бъдат преобразувани на териториални отделения.

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 17, 2018 08:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.