Закриват тополовградската прокуратура

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 17, 2018 08:52

Закриват тополовградската прокуратура

Районна прокуратура – Тополовград, ще престане да съществува като самостоятелна структура. През миналата седмица Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет реши да съкрати 10% от районните прокуратури в страната и сред тях е тази в сакарския град. Решението не е окончателно и предстои да бъде гласувано и в Пленума на съдебния съвет и ако бъде одобрено, ще влезе в сила от 1 януари 2019 г.
Другите институции, които от началото на 2019 г. няма да съществуват като самостоятелни структури, са в Бeлoгpaдчиĸ, Kyлa, Дpянoвo, Tpявнa, Tepвeл, Apдинo, Бpeзниĸ, Tpън, Maдaн, Чeпeлapе.
Закритите прокуратури ще преминават към най-близките райони и се предвижда в Ямбол да има териториално отделение на Тополовград
След като бъдат преобразувани в териториални отделения, те няма да имат собствен район на действие, ръководна или обща администрация.
Съдебните кадровици обаче не предвиждат съкращения на прокурори, а само тяхното пренасочване към по-натоварени структури.
Закриването на 11 прокуратури е начален етап от реформата, която предвижда структурата на прокуратурата да е в съответствие с тази на съдилищата, както гласи решението по дело № 13/2016 г. на Конституционния съд. Реформата предвижда районни прокуратури да има само там, където има и окръжни. Така броят им ще бъде намален от 113 на 28, а останалите ще бъдат преобразувани на териториални отделения.

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 17, 2018 08:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.