За събора „Граничарите на България“ дойдоха хора от цяла България

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова април 6, 2019 09:15

За събора „Граничарите на България“ дойдоха хора от цяла България

Акценти

 • Вестник „Сакарнюз“, #13/142 5-11 април 2019 г.

Свързани публикации

В Национален събор „Граничарите на България“ учасваха повече от 400 офицери, сержанти, войници и волнонаемни служители от цяла България. Той се проведе в дните 30-31 март и премина под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Чества се шеста поредна година и за първи път в Любимец.
Съборът започна с панихида пред паметника на героите – граничари Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов в с. Вълче поле.
Последваха кратки слова от кмета на общината инж. Анастас Анастасов, о.р. полк. Атанасов и представител от интернет форума на граничарите.
Присъстващите на възпоменателната церемония поднесоха венци и цветя на паметника на тримата граничари, загинали при защита на държавната граница, близо до връх Сарабурун.
На събитието свири представителният духов оркестър на МВР, с диригент Александър Иванов.
Сред официалните лица бяха народните представители инж. Никола Динков, д-р Георги Станков, зам.-областният управител д-р Стефка Зравкова, кметовете на Любимец – инж. Анастас Анастасов, на Ивайловград – Диана Овчарова, офицери от резерва.
Някои от участниците бяха дошли облечени във военни дрехи, с които са служили преди повече от 30 години.
По-късно на чешмата в с. Малко градище, построена в памет на загиналите военнослужещи от XIII Граничен отряд, също бяха положени венци и цветя.
В залата на читалище НЧ „Братолюбие-1884“, кметът на Любимец поздрави гостите с провеждането на събора, посветен на отбелязването на редицата годишнини. Той връчи благодарствени плакети на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и министъра на отбраната Красимир Каракачанов, на директора на Гранична полиция главен комисар Светлан Кичиков и на представители от СОСЗР – София и Свиленград.
Зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов също връчи почетни плакети на комисари от граничните поделения за приноса им в опазването на държавната граница
В тържествената програма, посветена на събора, участие взеха местните самодейни състави от Любимец, Свиленград и Ивайловград.
На следващия ден част от присъстващите, в знак на преклонение към загиналите граничари, поднесоха венци и цветя на паметника в с. Генералово, община Свиленград.

Мероприятието бе посветено на: 141 години държавни граници, 50 години град Любимец, 68 години от създаването на XIII Граничен отряд, 73 години от създаването на Гранични войски, 21 години от създаването на Гранична полиция и 90 години от рождението на Асен Илиев.

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова април 6, 2019 09:15
Напиши коментар

3 коментара

 1. Кльонист декември 20, 12:51

  Бях граничар след социализма 94-96 г., имам доста задържани нарушите ли на ДГ, без никой да съм застрелял. Твърдя обаче че въпросните шматки които са писали с ник: „беглец“ и „емигрант“ сте АБСОЛЮТНИ смешници и ЛАЛАДЖИИ, нямате си и на представа колко граничари са си отишли „курбан“ по време на соца, само едни палячовци може да напишат такива измислени неща.

  Отговори на този коментар
 2. беглец юли 10, 20:56

  Граничарчетата за отпуска и руски часовник застрелваха всеки, който искаше да избяга от соц-щастието.
  И до днес някои се хвалят.

  Отговори на този коментар
 3. емигрант юни 4, 15:45

  А колко невинни българи са избили без да им мигне окото ..?! За всеки убит който искал да премине границата войните са получавали 5 дни отпуск .Награда за убит ЧОВЕК !! Представяте ли си!!!

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.