За събора „Граничарите на България“ дойдоха хора от цяла България

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова април 6, 2019 09:15

За събора „Граничарите на България“ дойдоха хора от цяла България

В Национален събор „Граничарите на България“ учасваха повече от 400 офицери, сержанти, войници и волнонаемни служители от цяла България. Той се проведе в дните 30-31 март и премина под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Чества се шеста поредна година и за първи път в Любимец.
Съборът започна с панихида пред паметника на героите – граничари Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов в с. Вълче поле.
Последваха кратки слова от кмета на общината инж. Анастас Анастасов, о.р. полк. Атанасов и представител от интернет форума на граничарите.
Присъстващите на възпоменателната церемония поднесоха венци и цветя на паметника на тримата граничари, загинали при защита на държавната граница, близо до връх Сарабурун.
На събитието свири представителният духов оркестър на МВР, с диригент Александър Иванов.
Сред официалните лица бяха народните представители инж. Никола Динков, д-р Георги Станков, зам.-областният управител д-р Стефка Зравкова, кметовете на Любимец – инж. Анастас Анастасов, на Ивайловград – Диана Овчарова, офицери от резерва.
Някои от участниците бяха дошли облечени във военни дрехи, с които са служили преди повече от 30 години.
По-късно на чешмата в с. Малко градище, построена в памет на загиналите военнослужещи от XIII Граничен отряд, също бяха положени венци и цветя.
В залата на читалище НЧ „Братолюбие-1884“, кметът на Любимец поздрави гостите с провеждането на събора, посветен на отбелязването на редицата годишнини. Той връчи благодарствени плакети на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и министъра на отбраната Красимир Каракачанов, на директора на Гранична полиция главен комисар Светлан Кичиков и на представители от СОСЗР – София и Свиленград.
Зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов също връчи почетни плакети на комисари от граничните поделения за приноса им в опазването на държавната граница
В тържествената програма, посветена на събора, участие взеха местните самодейни състави от Любимец, Свиленград и Ивайловград.
На следващия ден част от присъстващите, в знак на преклонение към загиналите граничари, поднесоха венци и цветя на паметника в с. Генералово, община Свиленград.

Мероприятието бе посветено на: 141 години държавни граници, 50 години град Любимец, 68 години от създаването на XIII Граничен отряд, 73 години от създаването на Гранични войски, 21 години от създаването на Гранична полиция и 90 години от рождението на Асен Илиев.

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова април 6, 2019 09:15
Напиши коментар

5 Коментара

 1. Кльонист декември 20, 12:51

  Бях граничар след социализма 94-96 г., имам доста задържани нарушите ли на ДГ, без никой да съм застрелял. Твърдя обаче че въпросните шматки които са писали с ник: „беглец“ и „емигрант“ сте АБСОЛЮТНИ смешници и ЛАЛАДЖИИ, нямате си и на представа колко граничари са си отишли „курбан“ по време на соца, само едни палячовци може да напишат такива измислени неща.

  Отговори на този коментар
 2. беглец юли 10, 20:56

  Граничарчетата за отпуска и руски часовник застрелваха всеки, който искаше да избяга от соц-щастието.
  И до днес някои се хвалят.

  Отговори на този коментар
  • Раденко Николов юли 10, 00:22

   Ха , Ха .. това , трябва да го докажеш . Явно си чел нещо но , нищо не си разбрал . Оръжие , се употребява , само при – Неподчинение и Въоръжена Съпротива . / Пий , една – Студена Вода /

   Отговори на този коментар
 3. емигрант юни 4, 15:45

  А колко невинни българи са избили без да им мигне окото ..?! За всеки убит който искал да премине границата войните са получавали 5 дни отпуск .Награда за убит ЧОВЕК !! Представяте ли си!!!

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

 • 9 757 671 преглеждания