За някои кандидати за кметове местните избори ще свършат след втори тур

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 1, 2019 10:49

За някои кандидати за кметове местните  избори ще свършат след втори тур

Известни са резултатите от проведените на 27 октомври избори за органи на местната власт. И този път те не можаха да приключат в един тур. Така седмица по-късно, на 3 ноември ще има второ гласуване за избор на кмет на общината и кметове на някои кметства. Отново малко гласове, този път 100, не стигнаха на Божин Божинов от „Възраждане“ – досегашен втори мандат кмет, да спечели третия от първи път. Така ще му се наложи отново да опита да спечели кметското място в общината след балотаж. И този път се изправя срещу същия кандидат на ГЕРБ от преди четири години Васил Сяров. Разликата между двамата при първия тур е 1 189 гласа, като Божинов е спечелил подкрепата на 2 950 избиратели или 49,23%, а основният му опонент – 1 761 или 29,39% от гласоподавателите.
Трети е кандидатът на „БСП за България“ Янко Илиев с 623 гласа или 10,40 %, а четвърти е Наско Стоянов от БДЦ с 586 гласа или 9,78%.
С вот „Не подкрепям никого“ са гласували 72 избиратели или 1,20%.
Избрани на първия тур са кметовете на три кметства: в с. Орешник досегашният кмет Тодорка Арнаудова, като за нея това е трети пореден мандат.
За четвърти мандат кмет на с. Устрем стана Христо Илчев. И двамата с госпожа Арнаудова са издигнати от ГЕРБ.
Надка Динчева, издигната от „Възраждане“, бе избрана за кмет на с. Хлябово, като за нея това е първи мандат.
На балотаж отива Теню Тенев от НФСБ /подкрепен и от ПП „Възраждане“/ срещу Тенчо Димитров от ГЕРБ в с. Синапово. Красимир Костов от „Възраждане“ победи срещу Виолета Георгиева от „БСП за България“ в с. Орлов дол и Христина Маврева от „Възраждане“ взе преднина срещу Стоян Пильонов от СДС в с. Радовец.
В избора на общински съветници за 17-местния Общински съвет се получи следното разпределение:
– „Възраждане“ – с 8 съветника, които са: Коста Ташев Стойчев, Петър Златев Янчев, Силвия Георгиева Георгиева, Добромира Димитрова Николова, Пламен Минчев Минчев, Красимир Вълков Иванов, Митко Лазаров Батчев, Георги Иванов Георгиев;
– „ГЕРБ“ с 5 съветника: Васил Иванов Сяров, Борис Христов Борисов, Светла Георгиева Михайлова, Катя Гешева Господинова, Соня Иванова Пулева – Божилова;
– „БСП за България“ с 2 съветника: Янко Атанасов Илиев и Кера Иванова Спирова;
– БДЦ“ с 2 съветника: Наско Ангелов Стоянов и Тодор Димитров Коджаманов.
Това гласуване за съветници отново не доведе до формирането на желаното мнозинство от 9 съветника за която и да е от партиите, за да може самостоятелно да вземат повечето от решенията в съвета с изключение на онези, за които се изисква мнозинство от 2/3 от съветниците.
На първия тур на Местни избори 2019 г., проведени на 27 октомври, в община Тополовград избирателната активност бе висока. При общ брой на избирателите в общината 9 341 са гласували 6 209 от тях, а активността е 66,40 %.
Броят на недействителните бюлетини при избора за кмет на общината е 167, а при този за общински съветници е огромен за община като Тополовград – 1 524.
Какви са причините за това, очаквайте в следващия брой на вестника.
Какво ще е окончателното подреждане в пъзела на местната власт в общината ще разберем вечерта на 3 ноември.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 1, 2019 10:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама