За националния празник в Ивайловград се проведе тържествен концерт-спектакъл „По пътя на свободата”

Сакар нюз
От Сакар нюз март 9, 2018 11:25

За националния празник в Ивайловград се проведе тържествен концерт-спектакъл „По пътя на свободата”

С богата програма община Ивайловград почете Националния празник на Република България – 3 март.
Събитията започнаха с посещението на учениците от СУ „Христо Ботев” – Ивайловград, в музея на Гранично полицейско управление – Ивайловград. Директорът на ОИМ Величка Чорбаджиева разказа на слушателите за събитията, случили се на 3-ти март и за историята, която се крие зад единственото знаме в историята на България, наградено с орден „За храброст” – Самарското знаме.
По повод 3-ти март венци и цветя в знак на признателност пред хилядите жертви, положили телата си по пътя за свободата, поднесоха общински и държавни институции, политически партии и признателни граждани на Ивайловград.
Под звука на химна на Република България, Националното знаме бе вдигнато от кмета на община Ивайловград, г-жа Диана Овчарова.
Програмата започна с рецитал на учениците от СУ „Христо Ботев”. „Опълченците на Шипка”, „Кочо”, „Паисий”, „Аз съм българче” бяха малка част от стихотворения, които докоснаха душите на гражданите на Ивайловград.
В своето слово, г-жа Овчарова се обърна с апел „Да помним своето минало! „Защото, когато Свободата си отива, тя не си отива първа, нито втора, нито трета. Тя чака всичко друго да си иде – тя остава последна. Когато вече няма помен от герои и мъченици, и когато всичко живо в душите на всички хора изчезне от някой край на света, едва тогава Свободата ще изчезне от този свят…и неверник, и тиран ще го завладеят.”
Честванията по случай 3-ти март продължиха с тържествен концерт-спектакъл „По пътя на свободата”, организиран от НЧ „Пробуда 1914″. В него участие взеха Група за художествено слово „Послание”, с художествен ръководител Златка Шереметова, Камерна формация „Армира”, с диригент Елена Грудева, Школа по балет, с ръководител Людмила Спатару и солисти от Ансамбъл „Южняци” при НЧ „Пейо Яворов” – Хасково, с ръководител Васко Димов.
Гости на концерта бяха Гайдарски състав при НЧ „Светлина 1925” – с. Момчиловци, с ръководител Атанас Тодоров, които разтресоха цялата публика от вълнение, само с една нота от уникалния музикален инструмент – гайдата.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 9, 2018 11:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.