За кого са общинските наредби?

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 4, 2020 15:44

Акценти

  • Регионален вестник, # 22/906 година XVII, 5 - 11 юни 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Поводът за написването на тези редове бе изразеното пред мен, като представител на вестник „Сакарнюз“, възмущение от група на средна и по-голяма възраст граждани на Тополовград при едно посещение на Градския парк.
То беше предизвикано от призива на Община Тополовград за почистване на града за празника му на 24 май. Това, което бе възмутило тези граждани, бяха някои неща, свързани с пазене на чистотата, или по- скоро за неспазването ѝ в града.
Ето в общи линии какво споделиха те: „ Ние, група хора вече в пенсионна възраст, се разхождаме както в парка, така и по улиците на града. Направи ни впечатление поведението на някои наши съграждани. Например всеки ден гледаме как стопани, разхождащи кучетата си, ги оставят да се изхождат било в парка, било на улицата и подминават, все едно нищо не се е случило. След тях купчини изпражнения – развъдник на зарази и мръсотия. Не се сещат с едно найлонова пликче да съберат и изхвърлят „произведението“ на своите любимци и така да запазят чистотата и предпазят от болести всички, включително и тях самите.
Ще се върнем назад във времето за един друг случай. Някога в Тополовград имаше много каруци с коне – с тях се прекарваха въглища от “Топливо”, дърва и разни други товари. Тогава обаче на всяка каруца, зад задницата на коня имаше вързана престилка, където се събираха изпражненията им, а не да падат свободно по улиците. В днешно време каруците не са толкова много, но ги има и по улиците на много места има конски тор, разпръснат по цялото платно. Да не говорим за бездомните кучета и котки, които напълниха града и за безразборното изхвърляне на боклуците. Това трябва да се промени, да се спре, нали уж има и някакви наредби за това.“
Да, прави са хората. Неспазването на правилата за обществения ред, за чистотата на улици, площади, градинки и въобще на целите населени места е проблем не от вчера или днес. Това не може да се получи само с текстове на някаква наредба, колкото хубаво и точно да е написана. Друг е въпросът дали разпоредбите, забраните и каквото е записано в нея са стигнали или стигат до населението.
Преди години, до 1989 г., такава Наредба за спазване на обществения ред /№1/, бе окачена по входовете на блоковете и на видни обществени места в града и селата от общината. Сега в тези времена се публикува на сайтове и по интернет. Кой прочел и кой запомнил не се знае. В крайна сметка всичко опира до съзнанието и възпитанието на населението в лично качество на всеки жител на съответната общност.
Общинската администрация, кметове и кметски наместници по места не могат, дори пряко сили, да осъществяват пълен контрол по спазването на тази и други общински наредби. Както и всички разпоредби, касаещи чистота, приветливост, добър обществен ред в населените места. Чистота, ред, спокойствие и приятна за живеене и гледане околно среда се получават с участието на всички – упражняващите властта на местно ниво и жителите на общността, в която живеят всички. Иначе всичко ще е само приказки, възмущение и пожелания без реални действия и последствия.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 4, 2020 15:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 470 385 преглеждания