За Иван Чинтов тенисът е част от живота му

Иван Кукучев
От Иван Кукучев февруари 24, 2019 11:43

За Иван Чинтов тенисът  е част от живота му

Акценти

  • Иван Чинтов е скромен, винаги леко усмихнат българин, когото често срещаме в Тополовград

Свързани публикации

Този път няма да пиша за български учени, генерали, лекари или летци. Изпитвам истинско удоволствие, когато пиша за обикновени, но достойни хора. А ние, хората, от малкия сакарски град имаме плеада такива люде.
В първите дни на новата година се срещнахме с Иван Чинтов. И двамата не знаехме откъде да започнем. Върнахме се в далечните му детски години, когато е началото. А то е при бай Митю Узуна, първият отговорник на създадения клуб по тенис на маса и след това под ръководството на състезателя, организатор и треньор Спас Льовски. Сред многото имена на изтъкнати състезатели, преминали през школата му, се откроява името на Иван Чинтов.
Той е спортист, посветил живота си на тениса на маса, човек с богата спортна и житейска биография от зелената маса към рудниците и назад.
Неговата философия за живота е много интересна. „Пътят, който съм извървял и предстои да извървя, е важен, но много по-значима е крайната цел.“
Той е впечатлен от световно известния политик, бивш държавен секретар на САЩ – Хенри Кисинджър, в периода на ледените отношения с Китай, който чрез тениса на маса стопи дипломатическия лед между САЩ и азиатския гигант.
На децата Чинтов дава всичко положително, което притежава. И това не е само високо спортното майсторство. Той ги учи на труд и човечност, любов към родителите и съучениците им, как да си помагат и как да се пазят.
Сигурен съм, че нравствените добродетели, които той насажда у децата, им сочат правилния път в живота. Когато наблюдавах взаимоотношенията между тях и треньора, благородно му завидях. Та той обича своите възпитаници като свои деца, и обичта им е взаимна.
Да работиш с деца, това не е обикновена трудова дейност, а призвание. Заради това тенисът се превърнал в част от живота както на треньора, така и на децата.
През 2000 г. след олимпийските игри Иван Чинтов кани главния организатор на игрите, който участва и като състезател – Сем Игназито. Големият спортист посещава Тополовград и се запознава със спортните съоръжения. От Тополовград двамата заминават за Варна, където играят контролни срещи и се готвят за първия тунир в Истанбул, на който домакин е Фенербахче. Именно тук Иван Чинтов води разговор с председателя на клуба – Саваш Правустели, който дипломатично предлага на нашия спортист да съдейства да се привлекат и участват в турнира в Истанбул американски спортисти. Тяхното участие безспорно ще окаже благотворно влияние за издигане авторитета на самия турнир.
През 2000 г. със съдействието и поканата на Иван Чинтов американски спортист посещава Тополовград, който остава с прекрасни впечатления за града и развитието на този спорт в сакарския град
Любовта на Иван към зелената маса е едната част от живота му, но той с не по-малка любов и отговорност се отнася и към професионалната си дейност. Започва работа в „Марица Изток“ през 1983 г., част е от основния трудов механизъм на комплекса, но и от спорта на този мощен колектив.
През 2004 г. с отбора на „Марица Изток“ в столицата на Португалия – Лисабон, отборно печелят III място. Домакин на турнира е „Инател“ – Спортно-работническа федерация, която е организатор на световните работнически игри.
През 2007-ма, като играещ треньор, с отбора на „Марица Изток“ в Хърватска вземат трето място на световните работнически игри.
Многото спечелени битки го радват, преживява ги с достойнствор но все още не може да преодолее минималната загуба от една точка с отбора на Китай през 2011 г., заради която остават на второ място на световните работнически игри, които се провеждат във Варна.
Иван Чинтов е твърде критичен към някои нарушения при организиране на международни състезания. Той не е съгласен с неравнопоставеността на състезателите, като някои от тях играят в професионални лиги. През 2011 г. в Добрич на национални игри за деца губят с минимална разлика от София и печелят бронзовите медали. В това състезание участва Александър Кълвачев, Димитър Елков и Кристиян Атъпов.
През 2013 г. в Стара Загора състезателите Александър Кълвачев, Димитър Елков и играещия треньор Иван Чинтов печелят отборно първо място в страна. Независимо, че децата играят със състезатели – мъже, те се представят отлично.
През 2016 г. в гр. Дългопол детският отбор печели трето място, а състезателят Александър Кълвачев на индивидуалния турнир печели златен медал. Нашият спортист е награден лично от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.
През 2017 г. младата надежда на спортния клуб Христо Миленов Атанасов достига до финала за купата на България на млад олимпиец в Момчилград, град, славещ се с европейската шампионка Даниела Гергелчева.
От опит знам, че когато разговарям с толкова скромни хора въпросът за наградите все остава на заден план. Ето ги пред мен част от спортните купи, завоювани през годините, спечелени от тенисиста:
– медал с надпис “Спортист на годината”. Наградата е от Българския олимпийски комитет за Иван Чинтов на 30-то държавно първенство за ветерани във Велико Търново;
– сертификат и медал за отличното представяне в Олимпийските игри през 1998 г. в гр. Портланд, САЩ;
– диплома от 12-я турнир по тенис на маса от председателя на “Фенербахче”, Истанбул;
– грамота от първото Балканско първенство в Правец за второ място в класирането;
– благодарствено писмо за трудовата дейност от инж. Драгомир Канев, управител на рудник „Трояново – Север“.
Иван Чинтов е скромен, винаги леко усмихнат българин, когото често срещаме в Тополовград. Той никога няма да пропусне да ви се усмихме и сърдечно да ви поздрави.
Неговият живот е посветен на тениса и наработата му в рудниците.
Сега вече нашият герой е пенсионер, но вие не си го представяйте като такъв. Дай Боже всички да имат такава енергия и жизнен тонус. Животът ще продължи да му доставя радост с победите на неговите възпитаници, защото изцяло ще се отдаде на треньорската професия – на децата, които той тренира.
Из подготовяната за печат пета книга.

Иван Кукучев
От Иван Кукучев февруари 24, 2019 11:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.