За Иван Чинтов тенисът е част от живота му

Иван Кукучев
От Иван Кукучев февруари 24, 2019 11:43

За Иван Чинтов тенисът  е част от живота му

Акценти

  • Иван Чинтов е скромен, винаги леко усмихнат българин, когото често срещаме в Тополовград

Свързани публикации

Този път няма да пиша за български учени, генерали, лекари или летци. Изпитвам истинско удоволствие, когато пиша за обикновени, но достойни хора. А ние, хората, от малкия сакарски град имаме плеада такива люде.
В първите дни на новата година се срещнахме с Иван Чинтов. И двамата не знаехме откъде да започнем. Върнахме се в далечните му детски години, когато е началото. А то е при бай Митю Узуна, първият отговорник на създадения клуб по тенис на маса и след това под ръководството на състезателя, организатор и треньор Спас Льовски. Сред многото имена на изтъкнати състезатели, преминали през школата му, се откроява името на Иван Чинтов.
Той е спортист, посветил живота си на тениса на маса, човек с богата спортна и житейска биография от зелената маса към рудниците и назад.
Неговата философия за живота е много интересна. „Пътят, който съм извървял и предстои да извървя, е важен, но много по-значима е крайната цел.“
Той е впечатлен от световно известния политик, бивш държавен секретар на САЩ – Хенри Кисинджър, в периода на ледените отношения с Китай, който чрез тениса на маса стопи дипломатическия лед между САЩ и азиатския гигант.
На децата Чинтов дава всичко положително, което притежава. И това не е само високо спортното майсторство. Той ги учи на труд и човечност, любов към родителите и съучениците им, как да си помагат и как да се пазят.
Сигурен съм, че нравствените добродетели, които той насажда у децата, им сочат правилния път в живота. Когато наблюдавах взаимоотношенията между тях и треньора, благородно му завидях. Та той обича своите възпитаници като свои деца, и обичта им е взаимна.
Да работиш с деца, това не е обикновена трудова дейност, а призвание. Заради това тенисът се превърнал в част от живота както на треньора, така и на децата.
През 2000 г. след олимпийските игри Иван Чинтов кани главния организатор на игрите, който участва и като състезател – Сем Игназито. Големият спортист посещава Тополовград и се запознава със спортните съоръжения. От Тополовград двамата заминават за Варна, където играят контролни срещи и се готвят за първия тунир в Истанбул, на който домакин е Фенербахче. Именно тук Иван Чинтов води разговор с председателя на клуба – Саваш Правустели, който дипломатично предлага на нашия спортист да съдейства да се привлекат и участват в турнира в Истанбул американски спортисти. Тяхното участие безспорно ще окаже благотворно влияние за издигане авторитета на самия турнир.
През 2000 г. със съдействието и поканата на Иван Чинтов американски спортист посещава Тополовград, който остава с прекрасни впечатления за града и развитието на този спорт в сакарския град
Любовта на Иван към зелената маса е едната част от живота му, но той с не по-малка любов и отговорност се отнася и към професионалната си дейност. Започва работа в „Марица Изток“ през 1983 г., част е от основния трудов механизъм на комплекса, но и от спорта на този мощен колектив.
През 2004 г. с отбора на „Марица Изток“ в столицата на Португалия – Лисабон, отборно печелят III място. Домакин на турнира е „Инател“ – Спортно-работническа федерация, която е организатор на световните работнически игри.
През 2007-ма, като играещ треньор, с отбора на „Марица Изток“ в Хърватска вземат трето място на световните работнически игри.
Многото спечелени битки го радват, преживява ги с достойнствор но все още не може да преодолее минималната загуба от една точка с отбора на Китай през 2011 г., заради която остават на второ място на световните работнически игри, които се провеждат във Варна.
Иван Чинтов е твърде критичен към някои нарушения при организиране на международни състезания. Той не е съгласен с неравнопоставеността на състезателите, като някои от тях играят в професионални лиги. През 2011 г. в Добрич на национални игри за деца губят с минимална разлика от София и печелят бронзовите медали. В това състезание участва Александър Кълвачев, Димитър Елков и Кристиян Атъпов.
През 2013 г. в Стара Загора състезателите Александър Кълвачев, Димитър Елков и играещия треньор Иван Чинтов печелят отборно първо място в страна. Независимо, че децата играят със състезатели – мъже, те се представят отлично.
През 2016 г. в гр. Дългопол детският отбор печели трето място, а състезателят Александър Кълвачев на индивидуалния турнир печели златен медал. Нашият спортист е награден лично от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.
През 2017 г. младата надежда на спортния клуб Христо Миленов Атанасов достига до финала за купата на България на млад олимпиец в Момчилград, град, славещ се с европейската шампионка Даниела Гергелчева.
От опит знам, че когато разговарям с толкова скромни хора въпросът за наградите все остава на заден план. Ето ги пред мен част от спортните купи, завоювани през годините, спечелени от тенисиста:
– медал с надпис “Спортист на годината”. Наградата е от Българския олимпийски комитет за Иван Чинтов на 30-то държавно първенство за ветерани във Велико Търново;
– сертификат и медал за отличното представяне в Олимпийските игри през 1998 г. в гр. Портланд, САЩ;
– диплома от 12-я турнир по тенис на маса от председателя на “Фенербахче”, Истанбул;
– грамота от първото Балканско първенство в Правец за второ място в класирането;
– благодарствено писмо за трудовата дейност от инж. Драгомир Канев, управител на рудник „Трояново – Север“.
Иван Чинтов е скромен, винаги леко усмихнат българин, когото често срещаме в Тополовград. Той никога няма да пропусне да ви се усмихме и сърдечно да ви поздрави.
Неговият живот е посветен на тениса и наработата му в рудниците.
Сега вече нашият герой е пенсионер, но вие не си го представяйте като такъв. Дай Боже всички да имат такава енергия и жизнен тонус. Животът ще продължи да му доставя радост с победите на неговите възпитаници, защото изцяло ще се отдаде на треньорската професия – на децата, които той тренира.
Из подготовяната за печат пета книга.

Иван Кукучев
От Иван Кукучев февруари 24, 2019 11:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 864 716 преглеждания