За интеграцията

Сакар нюз
От Сакар нюз март 5, 2016 12:51

Акценти

  • Сакарско ехо, брой 9/1505, година LXXXI, година XIV, 3- 10 март 2016

Свързани публикации

 | Дянка Радева

Емигрантският поток заля цяла Европа. Милиони хора смениха държавите си. Започна великото преселение на народите.
Всичко това ме върна шестдесет години назад. Тогава родният ми град Елхово бе малък провинциален град. Жителите му се занимаваха със земеделие и скотовъдство. В северната част на града, като кибритени кутийки бяха наредени еднакви къщи, състоящи се от две стаи, кухня и коридор. Този квартал местните хора наричаха бежанския, а други незнайно защо го наричаха „албанската махала”, а къщите наричаха шаронски. Живеещите в този квартал бяха бежанци от беломорска Тракия. Живееха в своята общност, но бяха и в дружески отношения с местното население. С годините почти се сляха с него.
В най-южната част на града беше циганската махала. Тартор на циганите беше най-възрастната сред тях. Наричаха я баба Паламуда. Тя беше едра жена, облечена в шалвари, с големи златни обеци и голям тагарчук /торба/ през рамо, от която се подаваха дървени лъжици. В торбата тя винаги носеше носна кърпа, вързана на възел, а в нея едри зърна черен боб, с които гадаеше. На вид изглеждаше страшна, но в действителност беше добра и всеотдайна жена.
Когато си отиде от този свят, почти целия град се стече да я изпрати. Тогава нямаше никакви европейски програми за интеграция, не се наливаха безотчетни пари /които не се знае къде потъват/, за да се интегрират циганите. Нещата бяха оставени такива, каквито са и всичко си идваше на място.
В този малък град живеехме тихо и спокойно местни, тракийци и цигани и си помагахме взаимно.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 5, 2016 12:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.