За един стол, па макар и Председателски

Стоян Тонев
От Стоян Тонев декември 6, 2019 14:31

За един стол, па макар и Председателски

/коментар/
Сагата, изкуствено родена и предизвикана около това кой да стане председател на ОбС – Тополовград, приключи. Засега, защото се заявиха намерения за оспорване на избора му. Въпросът е кой и защо предизвика това безсмислено напрежение за един на пръв поглед лесен и безпроблемен избор на пръв между равни, каквито са общинските съветници.
Той получи официалния си отговор на проведената на 29 ноември трета поред сесия на местния парламент, макар че това бе публична тайна в Тополовград. Почти цял месец след изборите се коментираше, че има напрежение между няколко съветници от групата на „Възраждане” – партията на избрания с голямо мнозинство за трети мандат кмет на общината.
Повод за това е, че всеки от тези 2-3 съветници е считал само себе си и никой друг достоен да стане председател. И ако човек можеше да махне с ръка и да каже – слухове, сплетни и откровени глупости, ако всичко си бе останало така, то отговорът, че това е вярно, бе даден именно на последната сесия на 29 ноември. Един от тези съветници, спрягани като имена и мераклии за този пост, с държанието и поведението си го доказа, като остана изолиран дори и от собствената си група и тръгна срещу нея. Дори и на съветниците от другите групи им писна и предпочетоха този въпрос най-после да бъде решен, вместо да продължават да гледат сеир и да участват в него. Но какви са всъщност функциите на един председател на ОбС и заслужаваше ли си целия този панаир, разигран пред избирателите в общината.
Ето какво пише в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) Чл. 25. Председателят на съвета:
1. свиква съвета на заседание;
2. ръководи подготовката на заседанията на съвета;
3. ръководи заседанията на съвета;
4. координира работата на постоянните комисии;
5. подпомага съветниците в тяхната дейност;
6. представлява съвета пред външни лица и организации.
И толкова. Възнаграждението е доста добро, което е добър мотив, но размерът му се определя от съветниците. Освен това, за да се избере председател, е необходимо мнозинство от поне половината + 1 от общия брой на съветниците. Обаче още на другия месец или до другото заседание, това или формирано друго мнозинство може да си смени мнението, да свали председателя и да избере друг.
Личното его е голям мотив и амбиция, но често вместо издигане до висините води до бързо и болезнено приземяване. Време е членовете на ОбС да се успокоят и захванат със същинската си работа в интерес на хората. Добре е да си имат едно на ум, че не са избрани само да вдигат ръка за „за” , „против” или „въздържал се”, а да участват пълноценно в работата на съвета и неговите комисии, да разработват и дават предложения и приемат разумни решения.
И още нещо, общински съветник не е длъжност или привилегия за и до пенсиониране. Пък и нека да видят добре изборните си резултати – 1400 невалидни бюлетини, което освен всичко друго е и показател за отношението на избирателите. А законодателят е крайно време да въведе и мандатност – два мандата и толкова. Да идват нови хора, с нови идеи и амбиции за работа към подобряване ефективността в решенията и живота на хората в съответната местна общност. Няма незаменими хора, още по-малко общински съветници. Както е казал един умен българин – писател, критик , журналист, театровед и т.н. – Димитър Подвързачов: „Едно разбрах с положителност през моя живот: че навсякъде може без мене”. Това струва ми се важи за всеки, пък ако ще да е и общински съветник.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев декември 6, 2019 14:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама