За два месеца са гасени над 50 пожара в община Тополовград

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 20, 2016 08:30

За два месеца са гасени над 50 пожара  в община Тополовград

На повикванията за общо петдесет и четири пожара и аварийни ситуации са се отзовавали служителите от РСПБЗН – Тополовград, за времето от първи юли до края на миналата седмица – 11 септември. Те отчитат голямата помощ и решаващата намеса в много от случаите при големите горски пожари на хората от ДЛС, местното население, общината и Гранична полиция в някои от случаите.
Общо за този период са гасени 31 полски и в смесени с горски територии пожари, 5 големи горски пожари, 8 битови възниквания на огън и 10 случая, при които се е налагало да реагират при автомобилни катастрофи и други подобни произшествия. Тъй като сезонът продължава да се задържа сух, горещ и много пожароопасен, никак не е изключена вероятността от нови огнени стихии, като тези край Радовец и Българска поляна, които застрашиха живота и имотите на местните жители.
Затова от противопожарната служба, ДЛС и Общината призовават да се внимава изключително много при боравенето с огън и селско стопанска техника, защото веднъж възникнала стихията много трудно се овладява, и то с големи усилия, труд и разходи.

Можеше ли повечето огнища да се предотвратят?

Пожари винаги е имало и ще има. Те възникват по различен начин – от човешки грешки или небрежност, от природни явления – светкавици и гръмотевици, неизправни машини, уреди и от още много различни причини. Това лято бяха извънредно много. Повечето, че даже и почти всичките при полските, смесените и горските, възникнаха приблизително от еднакви причини – чистене на ниви, ливади и други земеделски територии за пасища. Тревите са като барут, една искра от чистещите машини при допир с камък или нещо друго твърдо и огънят пламва. Разпростира се за минути на голяма площ и отваря няколкодневна работа на пожарникари, горски, местно население, Община. Много непредвидени разходи, изнурителни усилия на хората, много загуби сред горските насаждения, застрашени къщи и хора.
Много от всичко това можеше и да не стане, ако всички по веригата – от тези, които пишат правилата, до тези, които трябва да ги спазват, се бяха съобразили с природните условия. Лятото е най-неподходящият сезон за тази дейност. Има и други, далеч по-подходящи за това. Просто тези, от които зависи, трябва да намерят и уеднаквят критериите по изискванията и изпълнението. Ако това се направи, причините за повечето пожари ще отпаднат. Останалото са тежки и неприятни последици, много разходи, загуби и грозна картина след огъня. Някои от причинителите на големите горски и полски пожари са открити, но повечето не. Макар че във всяко населено място се намират хора, които са видели кой е, те не желаят да кажат. Дали ще има наказани, ще видим. Лошото е, че след като са предизвикали пожара, причинителите вместо да гасят и потърсят помощ, бягат. Има ползватели, които са се постарали да вземат мерки за обезопасяване, сигнализират и остават на място да гасят. Но в тазгодишните горещини и суша и това не помага.
Изводът е прост и той се налага от само себе си. Чистенето трябва да става през други сезони, а не през горещите и сухи летни месеци. Това би предотвратило много от пожарите и свързаните с тях последици. А от пепелищата в крайна сметка остават доволни само щъркелите, получили неочаквано пиршество и то само дни преди да заминат на юг.

Горя на три места едновременно 

За един час между Харманли и село Иваново възникнаха три пожара. Това стана на 10 септември. Първият бе на 50 метра от борова гора, близо до язовир Кюмюрлука. Около тази насаждения това е третият пожар в рамките на една седмица. Този възникна преди 12 часа. След около 30 минути се запали друг, пак близо до борове на м. Канджа дере, на около километър западно от моста на река Ивановска.
Третия бе преди входа на селото, под хълма, където има издигнат християнски кръст.
Четири автомобила от Харманли, Симеоновград и Любимец успяха да потушат огньовете, но два от тях веднага след това заминаха на четвърти пожар, близо до магистрала „Марица“ между Харманли и Любимец.
След това излизаха отново около Кюмюрлука, а няколко пожарни по-късно отидоха към Елена. Там полицаите заловиха няколко човека които бягаха. Те обаче казаха, че бягали не защото палели, а защото нямали книжки.

 

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 20, 2016 08:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.