За Деня на будителите в Тополовград удостоиха и почетните граждани

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 9, 2016 06:24

За Деня на будителите в Тополовград  удостоиха и почетните граждани

Новите почетни граждани на Тополовград получиха своите отличия на тържествена церемония. Тя се състоя на 31 октомври вечерта в големия салон на Тополовградското читалище и бе посветена на Деня на народните будители. Започна с изпълнение на националния химн в присъствието на областния управител Станислав Дечев, управата на общината, новите почетни граждани, общински съветници и много жители на Тополовград. След него с великолепните си изпълнения на пиано зарадва присъстващите Дарина Лафчиева.
Кратко слово за празника изнесе водещата Красимира Ятакчиева, началник отдел в ОбА. След това започна церемонията по връчване на символите на деветте нови почетни граждани на Тополовград. Те им бяха дадени от кмета на общината – Божин Божинов. Това са:
– генерал Константин Попов – началник на отбраната на Република България, за съществен принос за популяризирането на историята на община Тополовград. /Поради отсъствието на ген. Попов, отличията получи ген. Явор Матеев/.
– вицеадмирал Пламен Манушев – за съществен принос за популяризиране историята на община Тополовград.
– бригаден генерал Явор Матеев – за съществен принос за популяризиране историята на община Тополовград.
– Красимир Узунов – автор на книгата „Каймакъ Чалан”, за съществен принос за популяризиране историята на община Тополовград.
– проф. Михаил Мелтев – роден в Тополовград и автор на филма за него: „В ляво от пътя Лондон-Калкута”, за съществен принос за развитието на община Тополовград.
– инж. Димитър Георгиев – собственик на КК „Роза импекс” – Пловдив, роден в с. Синапово, голям дарител за родното си село, общината и за съществен принос за развитието на община Тополовград.
Отличията на следващите почетни граждани връчи зам.-кметът Маргарита Георгиева.
– на Иван Кукучев – автор на четири книги за хора от града и общината, за съществен принос за развитието на културата в община Тополовград.
– на Мария Минчева – дългогодишен секретар на община Тополовград, за съществен принос за развитието на община Тополовград.
– на Тодор Узунов /посмъртно/ – изявен селскостопански специалист и общественик, за съществен принос за развитието на община Тополовград /наградата получи съпругата му Янка Узунова/.
Всички отличени в словата, които произнесоха благодариха за наградите и казаха, че те ги задължават с още повече сили според възможностите си да работят за развитието и просперитета на община Тополовград.
Почетните символи са изработени от тополовградският художник Христо Дюлгеров.
Във връзка с Деня на Народните будители и за постигнати успехи, кметът удостои с почетни плакети за принос в културата, които връчи зам.-кметът Наско Стоянов, на:
– Женска фолклорна група (ЖФГ) при читалище „Васил Левски 1934” с. Радовец. На наградата получи секретарят на читалището Мария Тончева,
– ЖПГ за автентичен фолклор при читалище „Изгрев 1927” – с. Срем, Плакетът взе Йонко Гинев – худ. ръководител на групата.
Следващите две награди бяха дадени от Антоанета Димитрова – адм. секретар на ОбА. Едната бе за женска певческа група за автентичен фолклор при читалище „Пробуда 1928” – с. Устрем, получена от председателя на читалището Георги Хаджистанев и другата, почетен плакат на д-р Мария Попиванова от с. Устрем за принос в здравеопазването.
Наградените изключително развълнувано благодариха за признанието за труда и успехите им.
След церемониите по награждаването слово за Деня на народните будители произнесе кметът на общината Божин Божинов, в което поздрави съвременните будители за труда им, както и отличените и наградените и новите почетни граждани на Тополовград. Прожектиран бе и филмът на телевизия СКАТ за панихидата и заупокойната молитва в памет на българските войници, загинали преди повече от 100 години на връх Каймак-Чалан. Сред идейните двигатели на това поклонение са и новите почетни граждани на Тополовград: Красимир Узунов, ген. Константин Попов, вицеадмирал Пламен Манушев и ген. Явор Матеев.
В края на тържествената част мъжка вокална група „Авролева” при читалище „Св. Св. Кирил и Методий -1894”, отправи със своите изпълнения поздрав към присъстващите в залата.
Програмата завърши с прожектирането на филма на проф. д-р Михаил Мелтев за Тополовград – „В ляво от пътя Лондон – Калкута”.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 9, 2016 06:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.