За да се покаже атракцията на мотокроса, е нужно освен умения и добро трасе

Ива Вангелова
От Ива Вангелова март 14, 2016 10:17

За да се покаже атракцията на мотокроса,  е нужно освен умения и добро трасе

Участниците в мотокрос клуб „Екстрийм“ – Харманли, са 29 човека, запалени по високите скорости, силните усещания и адреналина. За всички тях карането на мотор е било детска мечта, която сега се е реализирала. „След дълги години върху мотора, когато се научиш да караш, свикнеш и опознаеш машината, тогава се чувстваш удовлетворен от това, което правиш и се зареждаш с енергия“, споделя Живко Пейков, един от участниците в клуба. „За да се занимаваш с този вид спорт, са нужни издръжливост, бързо мислене и спортна злоба“, споделя той.
Всеки от тях използва свободното си време, за да кара с приятелите. Най-често това са дните събота и неделя, тъй като през седмицата са заети. Това е най-голямото им хоби и всяка тренировка им доставя удоволствие и оставя незабравими преживявания.
Тъй като харманлийското трасе е негодно за каране, тренировките си провеждат най-често на трасето в Кастанес, Гърция. Там всяка година има панаир и е традиция любителите на мотокроса да полагат големи грижи за трасето си.
Другото място в Гърция, където спортуват, е Техеро, а в България понякога пътуват до Хасково, Сливен и Горски извор.
На харманлийското трасе ходят в краен случай, тъй като е в окаяно състояние и се нуждае спешно от ремонт. Всяка година с лични средства правят каквото могат, но след няколко паднали валежи то се разпада и отново е за ремонт. Неговата дължина е около 2 км, което е по стандартите на Български федерация по мотокрос и се намира по пътя към село Надежден.
Досега те не са се явявали на състезания, тъй като това е скъпо удоволствие, а и не могат да се подготвят активно, поради лошите условия на пистата, по която се упражняват. Каранията им са непрофесионални и на любителска основа.
През зимата само снегът и дъждът са им пречка да практикуват уменията си. През останалото време страстта към моторите ги топли и не обръщат внимание на студа.
Според мотоциклетистите спортът е атрактивен и трябва да се помогне за неговото развитие. Те искат да се присъединят към останалите спортни клубове от Харманли, финансирани от Общината. По- дали са нужните документи и очакват да бъдат включени в списъка на субсидираните.
Искат да запалят още младежи, които харесват този вид спорт и имат мотори, да се обединят и, ако имат желание, да се присъединят към тях. Мнението им е, че трябва да се кара на точно определеното място за това, а не по улиците. „Когато искаш да се докажеш, трябва да отидеш горе на трасето и да го направиш“, споделя Мартин Георгиев, участник в клуба.

През 2000 г. няколко човека от Харманли направиха опит да създадат мотокрос клуб в града. С помощта на Ивелин Георгиев и спонсорството на кмета Димитър Арнаудов, предизборно се организира състезание по мотокрос. В последствие всичко прекъсна, поради липса на финансиране.
14 години по-късно любителите на моторите направиха втори опит за създаването на клуб. Със собствени средства и с помощта на приятели и познати, те направиха първото възстановяване на трасето.
В края на 2015 година група от 29 човека официално създават мотокрос клуб „Екстрийм“, на който Митко Митков е избран за председател.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова март 14, 2016 10:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама