За да се покаже атракцията на мотокроса, е нужно освен умения и добро трасе

Ива Вангелова
От Ива Вангелова март 14, 2016 10:17

За да се покаже атракцията на мотокроса,  е нужно освен умения и добро трасе

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 10/651, година XIV, 11-17 март 2016

Свързани публикации

Участниците в мотокрос клуб „Екстрийм“ – Харманли, са 29 човека, запалени по високите скорости, силните усещания и адреналина. За всички тях карането на мотор е било детска мечта, която сега се е реализирала. „След дълги години върху мотора, когато се научиш да караш, свикнеш и опознаеш машината, тогава се чувстваш удовлетворен от това, което правиш и се зареждаш с енергия“, споделя Живко Пейков, един от участниците в клуба. „За да се занимаваш с този вид спорт, са нужни издръжливост, бързо мислене и спортна злоба“, споделя той.
Всеки от тях използва свободното си време, за да кара с приятелите. Най-често това са дните събота и неделя, тъй като през седмицата са заети. Това е най-голямото им хоби и всяка тренировка им доставя удоволствие и оставя незабравими преживявания.
Тъй като харманлийското трасе е негодно за каране, тренировките си провеждат най-често на трасето в Кастанес, Гърция. Там всяка година има панаир и е традиция любителите на мотокроса да полагат големи грижи за трасето си.
Другото място в Гърция, където спортуват, е Техеро, а в България понякога пътуват до Хасково, Сливен и Горски извор.
На харманлийското трасе ходят в краен случай, тъй като е в окаяно състояние и се нуждае спешно от ремонт. Всяка година с лични средства правят каквото могат, но след няколко паднали валежи то се разпада и отново е за ремонт. Неговата дължина е около 2 км, което е по стандартите на Български федерация по мотокрос и се намира по пътя към село Надежден.
Досега те не са се явявали на състезания, тъй като това е скъпо удоволствие, а и не могат да се подготвят активно, поради лошите условия на пистата, по която се упражняват. Каранията им са непрофесионални и на любителска основа.
През зимата само снегът и дъждът са им пречка да практикуват уменията си. През останалото време страстта към моторите ги топли и не обръщат внимание на студа.
Според мотоциклетистите спортът е атрактивен и трябва да се помогне за неговото развитие. Те искат да се присъединят към останалите спортни клубове от Харманли, финансирани от Общината. По- дали са нужните документи и очакват да бъдат включени в списъка на субсидираните.
Искат да запалят още младежи, които харесват този вид спорт и имат мотори, да се обединят и, ако имат желание, да се присъединят към тях. Мнението им е, че трябва да се кара на точно определеното място за това, а не по улиците. „Когато искаш да се докажеш, трябва да отидеш горе на трасето и да го направиш“, споделя Мартин Георгиев, участник в клуба.

През 2000 г. няколко човека от Харманли направиха опит да създадат мотокрос клуб в града. С помощта на Ивелин Георгиев и спонсорството на кмета Димитър Арнаудов, предизборно се организира състезание по мотокрос. В последствие всичко прекъсна, поради липса на финансиране.
14 години по-късно любителите на моторите направиха втори опит за създаването на клуб. Със собствени средства и с помощта на приятели и познати, те направиха първото възстановяване на трасето.
В края на 2015 година група от 29 човека официално създават мотокрос клуб „Екстрийм“, на който Митко Митков е избран за председател.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова март 14, 2016 10:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.