За човека с голямо сърце д-р Петкова – нашият многообичан ендокринолог

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 30, 2015 10:52

За човека с голямо сърце д-р Петкова –  нашият многообичан ендокринолог

Акценти

  • Вестник Сакарско Ехо, брой 40/1495, година LXXХ, 30 октомври – 5 ноември 2015

Свързани публикации

Руска Митрова
Ирибаджакова –
председател на
Дружество „Диабет“ – Община Тополовград

2015 година е юбилейна за дружеството „Диабет“ – Община Тополовград. Навършват се 20 години от създаването му. В него членуват 190 диабетици, с 4 групи в Тополовград и 7 групи в 7 села. Познаваме се всички, дори сме приятели. Гостуваме си, празнуваме заедно, споделяме си постоянно по въпросите на лечението ни.
За добрия живот в дружеството, за помощите на тежко болни диабетици благодарим на кмета на община Тополовград- Божин Божинов. Важно място в живота на диабетиците в община Тополовград има човека, за когото ще разкажа и без когото не можем нито ден, без Д-р Петкова – нашият любим ендокринолог. Тази млада жена – тиха, знаеща, години напред в мъгла, дъжд, поледици, снегове, прекосява най-опасния и заснежен за Тополовград участък от 56 км от Харманли до Тополовград, за да бъде в помощ на своите пациенти – диабетиците в община Тополовград. Навярно тя знае, че тук я очакват нуждаещите се от нейната специална помощ диабетици. Неуморима е. Пред кабинета й всеки път има над 30-40 до 50 човека. Нежната, тиха и скромна лекарка не се уплаши. Влизайки с усмивка и поздрав в кабинета: прегледи, събеседвания, наставления, смяна на лекарства, дозиране на инсулин, проверка на всички чакащи пациенти на стойността на моментната кръвна захар, обяснения. Учудвам се откъде тази малка, нежна душа има толкова търпение и сили. Такава си е д-р Петкова към всеки един пациент. Изумява ме фактът, че е лекарка и на диабетиците в Харманли и въпреки всичко знае имената и фамилиите на почти всички нейни пациенти от тополовградска община. Като председател на дружеството често водех разговори с моите- членове-диабетици пред кабинета на д-р Петкова, тъй като в този ден пристигат и от селата.
Не може да не прави впечатление фактът, че тя започва в 9,00 часа и с малка почивка от 10 минути работи докато има пациенти вън. В повечето случаи и до 16,00-17,00 часа.
Реших да я попитам:
“Д-р Петкова, Вие имате ли норматив за броя прегледи през един работен ден?” Тя ми отговори: “Работя, докато изпратя и последния мой пациент. Няма значение колко часа са това.” Малко са лекарите, които така грижливо бдят за своите пациенти.
Д-р Петкова незабавно изисква от диабетката, който поддържа високи стойности на захарта, приемането му в болницата на Харманли, за да ги държи ежедневно под наблюдение и ако се налага преминаването им от хапчета към инсулин. Самата тя обучава диабетика за работата с писалка и дозировката на инсулина. Настоятелна, понякога строга и много взискателна в старанието си, да постигне най-доброто за здравето на пациентите си. За такъв специалист искам с големи букви да изпиша:
„БЛАГОДАРЯ ВИ много, многоуважаема наша д-р Петкова. По случай 20 години юбилей на дружеството „Диабет“ в община Тополовград от името на всички членове Ви желаем здраве, дълголетни сили във Вашата професия! Бъдете все така грижлива, търпелива, упорита, знаеща и можеща, а ние Ви е очакваме!
Ти си нашето слънчице!

 

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 30, 2015 10:52
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Ваня Петкова Петкова ноември 6, 21:02

    Човек с Голямо сърце….

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама