За Ангелите, Архангелите и Астрологията – I част

Радка Димитрова
От Радка Димитрова март 28, 2017 09:18

За Ангелите, Архангелите  и Астрологията – I част

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 11/42, 17 – 23 март 2017

Свързани публикации

Намираме се на финалната права на астрологическата година. Броени дни ни делят от 21 март, когато всички ние вече ще сме под владението на знака Овен и неговият управител Марс. Ще усетим прилив на нова енергия, на вълнението преди старта, на импулса на новото начало. Ще сме по- инициативни и действени, по- целеустремени и уверени, по- нетърпеливи и спонтанни. До тогава обаче сме в царството на Нептун- по-мечтателни и меланхолични, по-пасивни и съзерцаващи, по-сензитивни и омиротворени. По- възприемчиви и състрадателни, склонни на саможертви, на илюзии и размиване на фокуса.

Нептун е планетата на единството, на идеята,

че всички сме едно- на колективно ниво, отвъд черупката на телата ни, на безусловната и висша божествена любов, която разтваря отделността и Егото ни, отмива от нас чувството ни за собствена идентичност и ни обединява в Ние. Нептун в астрологията е показателя за висша духовност и криволичещата нагоре духовна пътека. Тя не е мъдростта, вярата и пророчеството на Юпитер, не е и фактите, конкретния ум и информираността на Меркурий, не е и висшето познание на Уран, а онази непреходна и вечна , рафинирана и еднозначна Истина отвъд видимото, сега и реалността. Нептун е и връзката ни с висшите светове, измерения и вибрации, от които към нас се изливат Светлината, Любовта и Божествените дарове.
Вестители и транслатори на тази невидима връзка са Ангелите. Всеки един от нас има Ангел-хранител/или пазител/, който го пази, напътства и защитава. Ангелите са безплътни същества, чиято помощ е невидима, навременна и понякога в пъти по-ценна от материалната. Има описани много случаи когато те са оказвали своевременна и незаменима подкрепа в критични и опасни ситуации, спасявали са, правили са чудеса и са превръщали невъзможното във възможно. Те са финни, ефирни и нежни създания от Любов и Светлина, които ни нашепват за пътя на душата ни, за нашата божествена същност, за мисията ни. Техните инструменти са предупредителните мисли, инстинктивните чувства и физическите знаци. Дочуването на рефрен от песен, попадащите в полезрението ни билборд или еднакви числа, отекващите в съзнанието ни повтарящи се думи, усещането за свежо ухание във въздуха или звън са малка част от „ангелския арсенал“ и сигурно доказателство, че ангелите са около нас.
В астрологията най-мистичния дом е дванадесети, който се тълкува като портал към най-висшите Божествени тайни. Най-одухотворената планета е Нептун.Символизира морето, и изобщо безбрежните водни ширини, музиката/в това число и хоралите-религиозните песни, ангелската музика и всяка друга/, филмите, психологията, творчеството, медитацията, молитвата и т.н. На границата между реалността и отвъдното е знака Риби, при който връзката с Божественото е най-силна. Той е последния от 12 зодиакални знака. Символизира етапа на „астрологическата старост“, която е на крачка от завръщането и сливането с Небесата, Първоизточника.
Нещо по- различно в Астрологията е добрата съдба, шанса, късмета и изобилието. Условно казано, а и буквално, „целувката на Бог“е указана от разположението на планетата Юпитер по дом и знак в хороскопа. Както и от позицията на Бялата Луна Селена- която ни „дава“ за извършени добри дела в минал живот. Деветият дом в рожденния хороскоп отговаря за нашия съзнателен и целенасочен стремеж да се усъвършенстваме и как го правим, за разширяването на мирогледа ни и рафинирането на ценностите, идеалите и убежденията ни, за това развиваме ли своята божественост или напротив оставаме на ниво физическо тяло.
В небесната йерархия над нашите лични ангели-хранители нагоре по вертикалата са Архангелите- духовни същества от по-висш божествен порядък, много по-могъщи и всесилни. Те не са нито женски, нито мъжки, тъй като са проявления на Бога, на Първоначалото, на Източника, който е андрогинен-няма пол, а обединява в себе си и мъжкото , и женското начало. За тях може да се говори и в мъжки и женски род, като при някои превес се отдава на едното от двете, но по принцип това не е определящо. Те са много по- силни ангели, които ръководят ангелите-пазители и за разлика от тях не са персонални, лични, а помагат в много по- широки мащаби, например на много хора или действат едновременно на различни места. За тяхната сила това не е никакво препятствие.
Най-главни сред тях са четири. Архангел Михаил е предводителят на Архангелското войнство. Името му означава „Кой е като Бога“. Той е защитник на Божиите тайни, пазител на човешките души и борец против злото. Често е изобразяван с огнен меч и копие.
Архангел Рафаил, чието име означава „Изцеление Божие“/както и „Бог лекува“ на иврит/ е докторът, лечителят и учителят. Той е рационален и помага да се разбере смисъла на божественото и на земното. Оттук е покровител на пътешествениците както във физически план, така и на търсачите на духовното познание. Под негово покровителство са и Добродетелите.
Архангел Гавраил /също и Габриел/.

Името му – означава „Господ- моята Сила“.

Осигурява подхранване, проявяване на нещата на земен план, като например той е посланика донесъл на Дева Мария вестта, че е избрана за земната майка на Божия син/25 март- Благовещение/. Както е вестител и помощник за изграждането и израждането на новото, така е и подкрепящ разчистването и отмиването от пътя му на илюзиите на старото, на неистинското, на ниското, на всичко онова, което застрашава чистотата ни.
Архангел Уриил/Ауриел/ е носител на Светлината и Хармонията. Името му означава „Божествената светлина“ или „Огънят Божий“. Внася я в ситуации на конфликт , за да се разсее напрежението и постигне мир и разбирателство. Помага и за постигането на вътрешна хармония и преодоляването на всякакви трудности и изпитания, енергизира.
Една от парадигмите в Светото Писание – Библията е, че

човек е създаден
по образ и подобие на Бога,

т. е. има божествена същност, но също и свободна воля- сам да избира. Така е и с ангелите-те никога не се натрапват и намесват, макар да „виждат “ грешките, лутанията, безпътицата или безизходицата на хората.Винаги обаче се отзовават на тези, които са ги помолили за помощ и подкрепа. На тези , които са ги избрали и се осланят на тях. Молбите винаги биват чути от ангелите. За тях е радост да помагат и те винаги с готовност и желание откликват.
Една от всепризнатите изследователки на ангелите е Дорийн Върчу, както и българката Нели Конуей и др. Първата от тях в съавторство с астроложката Ясмин Боланд развиват концепцията за владението и покровителството на определен Архангел над конкретни житейски ситуации, сфери и дейности. За подобно съответствие вече е ставало дума. Не само хората имат зодии. Всяка една ситуация, постъпка, действие, професия, храна, орган в тялото, възраст и т.н. са под определено астрологично влияние. В случая това съответствие е аналогично , но е с една от великите безплътни божествени същности- Архангелите. Всеки един от тях има своя „специалност“, която резонира с енергията на определен зодиакален знак, например Архангел Ариел с енергията на Овена, Архангел Хамуел с енергията на Телеца и така до последния астрологичен знак.
Архангел Ариел се свързва с архетипа на Овена. Ариел е ангел на природата, феите и ементалиите /духовете на четирите стихии- на земята-гноми, на въздуха -силфи, на водата-ундини, на огъня-саламандри/. Независимо от зодията Ви може да разчитате на неговата помощ в ситуации от следния вид: когато започвате нещо ново, имате нужда от мотивация, да отстоявате или изявите себе си, да осъществите промяна, да се придвижите напред, тъй като от доста време сте в застинала позиция, когато бързате и изоставате от планираните задачи, когато искате да бъдете или да си възвърнете формата, при нужда от преодоляване на някакъв страх, който нарушава целостта на личността Ви. Както и когато сте прекалено в енергията на Овена-разраснал се егоизъм, неотстъпчивост или за да се освободите от отрицателна нагласа, за да проправите път на свежестта и жизнеността.
Сфери под влиянието на архетипа на Телец и подпомогнати от Архангел Хамуел са намирането на любовта и приятелството, на удачна кариера или на вътрешен мир, при състояния на застой, на нужда от пари или някакви удобства. Както и когато мързелът и инертността надделяват, чувствате загуба на самоуважение, прекалявате с храна и безразборни харчове. Ако някой е прекалено упорит към Вас или самите Вие сте се заинатили, при засилен материализъм, при проблеми с пари или имущество.
Следващата „двойка“ са енергията на Близнаци и Архангел Задкиел. Този Архангел винаги можем да го призовем в една от следните ситуации: когато трябва да простим на някой, да проведем много важен разговор, да говорим публично или да изнесем презентация, преди изпит или при проблеми със запомнянето на факти, при справяне със сложна и деликатна тема, за да помним къде сме сложили дадено нещо, ако сме прекалено рационални и не чуваме гласа на сърцето, когато трябва да променим мислите си от негативни към положителни, да излекуваме недоволството, при емоционален блокаж. Задкиел е Архангелът на съчувствието и прошката. Той ни напомня, че да грешиш е човешко, но да простиш е Божествено.
Желая Ви приятна и ползотворна седмица, съпътствана от мир, изобилие и хармония!

Радка Димитрова
От Радка Димитрова март 28, 2017 09:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама