За 9 месеца пожарите са повече отколкото през цялата 2015 година

Милена Митева
От Милена Митева септември 27, 2016 10:18

За 9 месеца пожарите са повече отколкото през цялата 2015 година

За първите 9 месеца харманлийските огнеборци са гасили 20 пожара по-малко, отколкото за цялата 2015 година. Служителите от Районна служба Пожарна безопасност и защита на населението (РСПБЗН) са се отзовали на 249 сигнала. Броят на стихиите с нанесени материални щети до момента е 57. За изминалата 2015 година са били 43.
Огнените стихии без материални загуби, като горене на сухи треви и отпадъци също са с почти троен ръст. Само от началото на 2016-та огнеборците са потушили 134 пожара, за разлика от миналата, когато са се преборили със 108.
През тази година единствено броят на дейностите като отводняване, оказване на помощ на граждани и други служби са намалели с 60. Служителите са оказали помощ при 58 случая тази година и при 118 през 2015-та.
За 2016 г. до момента са нанесени щети в горския фонд над 65 000 дка, според техните отчети. От тях 10 000 дка са широколистна, иглолистна и смесена гори. Останалите загуби, на площ 55 000 дка са лесонепригодни площи, пасища и стърнища.
„През 2015 година само пет горски пожара са отбелязани в статистиката на службата. Два от тях се очертават като по-сериозни. За да ги преодолеят огнеборците ги потушиха с три противопожарни автомобила“, каза Слави Спасов, главен инспектор в РСПБЗН – Харманли.
Пожарът с най-големи горски щети през изминалата година обхвана площи между селата Дрипчево и Изворово. При него изгоряха 650 дка широклолистна гора и 2850 лесонепригодни площи. Сакарнюз припомня, че на същата територия на 21 август тази година хеликоптер и подкрепление от цялата страна се включиха в гасенето на голям пожар, който възникна от няколко огнища.

Деца станаха пожарникари за ден

Деца станаха пожарникари за един ден. Тази година най-малките фенове на тази професия бяха гости на огнеборците в Харманли. Те посетиха местната пожарна на 16 септември, два дни след Празника на пожарникарите.
Срещата между професионалистите и децата стана интересна, след като една част споделиха, че мечтите им са свързани с тяхната работа. Малките слушаха внимателно разказа на един от пожарникарите, който им обясни как се борят с пожарите и помагат на хора, изпаднали в беда. За да усетят как работят професионалните пожарникари, малчуганите се качиха на червения автомобил, след което пръскаха вода с противопожарния маркуч и импровизирано се бориха с бедствието.

Няколко екипа на Югоизточно държавно предприятие – Сливен участваха в гасенето на два пожара в района на Бургас. Те горяха около селата Маринка и Габър, съобщи директорът на ДГС-Бургас инж. Кирил Петков. В гасенето около село Маринка участваха три екипа на ДЛС Ропотамо и един на ДГС Бургас. 

Благодарност

Ръководството и служителите на РСПБЗН-Харманли изказват благодарност на кмета на община Харманли – Мария Киркова за най-ценната награда, която са получили – признателността.
От службата благодарят и на ДГС „Маджарово“ и ОП „Горска компания“ – Харманли, ЛРД „Сокол“, на РУП – Полиция, на военно формирование Хасково 52740, както и на всички граждани, участвали като доброволци в гасенето на пожари на територията на общината по време на бедствените положения.

Слави Спасов - главен инспектор в РСПБЗН- Харманли

Слави Спасов – главен инспектор в РСПБЗН- Харманли

Милена Митева
От Милена Митева септември 27, 2016 10:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 446 033 преглеждания