За 3 месеца над 150 книги в подвижната библиотека в Харманли

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 17, 2014 12:59

За 3 месеца над 150 книги в  подвижната библиотека в Харманли

Над 150 книги преминаха през Подвижна библиотека в Градския парк в Харманли само за 3 месеца. В края на юни в парка бе монтирана Приказна къщичка за книги, като идеята за нея бе заимствана от „буккросинга“ или „пътуваща книга“. Всеки можеше да чете книга на пейка в Градската градина, да я вземе за вкъщи, да я задържи за себе и да я замени с друга.
„Месец след поставянето й къщичката вече живееше собствен живот“, казва Светлана Николова, основател на Поетичен клуб „Рими от Белоногата“. Клубът, заедно с наемателя на парка Живко Йосифов и Информационна агенция „Сакарнюз“ са реализаторите на подвижната библиотека. „След първоначалното зареждане с книги, предимно за големите, се оказа, че има голям интерес от децата. Така за кратко време в нея бяха оставени от познати и непознати много детски книжки. Тъй като всяка сутрин ги подреждах, бе радостно да видя новите четива, някои от които надписани с мили пожелания“, казва Светлана Николова. „Обикновено намирах Къщичката в книжен безпорядък, но именно това бе радостното – тъжното щеше да я видя подредена , тоест никой не е взел книга в ръцете си“, добавя още тя.

Според нея целта на мини библиотека засега е постигната – да заинтригува, да привлече вниманието и да научи постепенно децата на любов към книгата, а големите да преоткрият удоволствието да почетат сред хубавата природа. Оказва се, че много от ученическите четива не са върнати до момента – произведения на Иван Вазов, Елин Пелин и др. Това показва, че има желание те да се ползват в учебния процес и че за школските изисквания е мислено още по време на безгрижното лято.

„Много ми стана приятно като разбрах, че по-големи момичета събират по-малките деца около себе си и им четат приказки. В къщичката са оставяли книги и деца от ромски произход, даже едно момиченце бе дошло специално да търси книга за Хана Монтана“, каза Николова.

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 17, 2014 12:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.