За 3 месеца над 150 книги в подвижната библиотека в Харманли

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 17, 2014 12:59

За 3 месеца над 150 книги в  подвижната библиотека в Харманли

Над 150 книги преминаха през Подвижна библиотека в Градския парк в Харманли само за 3 месеца. В края на юни в парка бе монтирана Приказна къщичка за книги, като идеята за нея бе заимствана от „буккросинга“ или „пътуваща книга“. Всеки можеше да чете книга на пейка в Градската градина, да я вземе за вкъщи, да я задържи за себе и да я замени с друга.
„Месец след поставянето й къщичката вече живееше собствен живот“, казва Светлана Николова, основател на Поетичен клуб „Рими от Белоногата“. Клубът, заедно с наемателя на парка Живко Йосифов и Информационна агенция „Сакарнюз“ са реализаторите на подвижната библиотека. „След първоначалното зареждане с книги, предимно за големите, се оказа, че има голям интерес от децата. Така за кратко време в нея бяха оставени от познати и непознати много детски книжки. Тъй като всяка сутрин ги подреждах, бе радостно да видя новите четива, някои от които надписани с мили пожелания“, казва Светлана Николова. „Обикновено намирах Къщичката в книжен безпорядък, но именно това бе радостното – тъжното щеше да я видя подредена , тоест никой не е взел книга в ръцете си“, добавя още тя.

Според нея целта на мини библиотека засега е постигната – да заинтригува, да привлече вниманието и да научи постепенно децата на любов към книгата, а големите да преоткрият удоволствието да почетат сред хубавата природа. Оказва се, че много от ученическите четива не са върнати до момента – произведения на Иван Вазов, Елин Пелин и др. Това показва, че има желание те да се ползват в учебния процес и че за школските изисквания е мислено още по време на безгрижното лято.

„Много ми стана приятно като разбрах, че по-големи момичета събират по-малките деца около себе си и им четат приказки. В къщичката са оставяли книги и деца от ромски произход, даже едно момиченце бе дошло специално да търси книга за Хана Монтана“, каза Николова.

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 17, 2014 12:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.