„Южен Сакар 4х4“ събра ценители на виното в Града на Белоногата

Милена Митева
От Милена Митева февруари 15, 2020 16:42

„Южен Сакар 4х4“ събра ценители  на виното в Града на Белоногата

Екстремен винен тур „Южен Сакар 4х4“ събра в Харманли ценители на виното от цяла България. Събитието бе организирано от местните винари и се състоя на 1 февруари, събота. Пристигналите в Града на Белоногата бяха от различни краища на България – София, Пловдив, Велико Търново, Севлиево, Русе, Бургас и Варна, а гостите се включиха в ритуала по зарязването на лозята.
Събитието протече под мотото „Екстремен винен тур“, защото в рамките на ден програмата включи посещение на четири семейни изби от региона и дегустиране на по 4 вина във всяка от тях.
С организиран транспорт те посетиха винарна „Братанов“, „Вила Бассареа“, „Шато Коларово“ и Винарска изба „Малката звезда“, в които имаха възможност да усетят тръпката от правенето на вино и да се превърнат в истински екстремни винолюбители и ценители на хубави вина, направени в този регион.
По пътя, по стар български обичай за здраве и берекет, те се включиха в зарязване на лозе от големия Коларовски масив, придружен с фолклорна програма.
Организираната празнична вечеря в Енотека Sakar – wine shop & tasting room бе представена и от домашно приготвени пълнени, с кисело зеле, пуйки и бе придружена от подходящи вина.
Всички участници в тура получиха преференциални условия за покупка на вино от избите, както и за характерните местни продукти като сирена, кашкавал, колбаси, мед и тахан.
До останките на Кервансарая гостите бяха запознати с историята и забележителностите на Харманли и региона, след това посетиха параклиса „Свети Трифон“ на хълма Трифончето. Там от високо видяха къде е Южен Сакар и къде са Източни Родопи, научиха повече за древното тракийско наследство в района, лозаро-винарските му традиции, местни обичаи и запалиха свещи за здраве и берекет.

Виненият тур е част от фестивала „На хармана“, посветен на местните традиции, обичаи, кулинария и вино, има за цел тяхното съхраняване, популяризиране и предаване на по-младото поколение.

Милена Митева
От Милена Митева февруари 15, 2020 16:42
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Васил Коларов февруари 15, 18:39

    Съобщавате за събитие, провело се преди половин месец.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама