ЮИДП-Сливен подсигурява бърза и адекватна реакция при горски пожари

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 8, 2016 13:02

ЮИДП-Сливен подсигурява бърза и адекватна реакция при горски пожари

ЮИДП-Сливен вече разполага с 19 противопожарни автомобили за първоначална атака на горски пожари. Те са оборудвани с помпа, струйка и резервоар за вода. Почти всички приспособления са инсталирани на високопроходими автомобили.

Специализираните автомобили са разпределени с предимство там, където статистически рискът от пожари е най-голям – в равнинните райони и тези, които имат дълга граница със земеделските земи. „Ефектът от автомобилите е изключително голям. Заради тяхната висока проходимост те могат бързо да пресекат започнало огнище и ограничат нарастването на пожара.“, коментира инж. Невен Пенев, началник отдел „Ловни стопанства, СД и Охрана“ в ЮИДП-Сливен.

Стопанствата, част от предприятието разполагат с противопожарни депа, оборудвани съгласно изискванията с инструменти за ръчно потушаване. Сред тях тупалки, лопати, моторни триони, водни помпи и др.

Всяко стопанство има закупени и специални противопожарни облекла. От началото на годината на територията на предприятието са възникнали 14 пожара и са засегнати 379 декара горски територии. Пролетта на 2016 година е била дъждовна, което е намалило риска от пожари.

Регистрирани са пожари през месец април, когато стопаните палят сухата растителност по поляните с цел да осигурят свежа храна за паша. По време на пожароопасния сезон всяко горско стопанство дава постоянни дежурства. Назначени са и пожаронаблюдатели – хора, които следят за пожари и сигнализират в стопанството, за да могат да бъдат взети незабавни мерки. От миналата година всеки гражданин, който забележи пожар може да подаде сигнал на телефон 112.

Телефон за контакти: 0889 506 741

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 8, 2016 13:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.