Янко Илиев: „Общината е на хората, а не обект на групови и лични интереси“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 17, 2019 15:19

Янко Илиев: „Общината е на хората, а не обект на групови и  лични интереси“

Кандидат за кмет на община Тополовград, издигнат от “Коалиция БСП за България”

Господин Илиев, кое и какво Ви накара да вземете решение да се кандидатирате за кмет на община Тополовград?
В разговори с мои приятели и познати, с граждани от града и жители на селата от общината и вътре в средите на БСП постепенно се оформяше една обща констатация и мнение. А те бяха, че трябват сериозни промени и реформиране на начина по който се управлява общината. И когато по партийни събрания в основните партийни организации започна да се издига името ми като кандидат за кмет на общината от БСП, реших, че трябва да поема тази отговорност, още повече, че на партийната конференция номинацията ми беше подкрепена единодушно, макар че имаше издигнати и други кандидатури. Очевидно, че хората търсят нови лица и в случая аз се оказах едно от тях. Разбира се ясно съзнавам, че се нагърбвам със сериозна задача, в силна конкуренция, но мисля, че и като партия, и като хора сме длъжни да опитаме нещата в общината да тръгнат към по-добър живот за хората в нея, да се спре жестоката демографска криза и да се потърсят пътища и начини за съживяване на икономиката на общината.

Как смятате да постигнете това, защото на всички е ясно, че община като нашата твърдо се намира в перифериите на грижите на държавата, а с местни сили и средства това е направо непосилна задача?
Тъй като народните представители от 29 Хасковски избирателен район се избират и от хората от нашата община, независимо от коя партия са, смятам, ако бъда избран за кмет разбира се, да не ги оставям на мира. Ще ги търся непрекъснато, ще настоявам, ще искам без умора срещи с тях, на които да поставям и обсъждаме заедно проблемите на общината и хората в нея и да търсим пътища и средства за решаването им. В края на краищата хората на който и да е политически цвят да са привърженици и симпатизанти, те са в една общност, наречена община Тополовград и проблемите на общината са общи за всички. Това смятам за много важна част от работата на един общински кмет – да приобщи представителите в парламента избрани и тук към подобряване на живота във общината, във всякакъв аспект. Без тяхната помощ и разбиране това до много голяма степен е „мисия невъзможна“. Разбира се трябва отделно от това, което казах по-горе, кмета и ръководената от него администрация не трябва да чакат наготово, някой друг да им реше проблемите. Непрекъснато трябва да се търсят и привличат инвестиции, да се откриват работни места, подобрява инфраструктурата и живота на хората тук в общината.

При срещите Ви с хората, сега в хода на кампанията, какво Ви казват, какво Ви по-ръчат и какво искат да чуят от Вас?
Много са нещата, които хората споделят, предлагат, търсят решения и очакват да бъдат намерени такива. А проблемите са много, като започнем от тоталното застаряване на населението, обезлюдяването, липсата на болница, лоша инфраструктура, адекватно административно обслужване и т.н. Все до болка познати, трупащи се през годините и нерешавани проблеми. Затова моето кандидатиране не е самоцел, а защото смятам, че имам сили и воля да се справя с предизвикателствата на управлението и доверието на избирателите. За това, ако бъда избран, възнамерявам с ясното съзнание, че всичко, което ще правя и направя с помощта на общинските съветници ще остане след нас с удовлетворението, че сме направили нещо добро за нашата община и нейните хора и че сме оправдали доверието на избирателите. Основните приоритети, по които ще работим заедно със съветниците, надявам се всички от Общинския съвет, са:
– прозрачно управление и развитие на общинската собственост, да се види какво е останало от нея и какво може да се използва за по-доброто състояние на общината.
– гарантиране на силно местно самоуправление чрез прякото участие на гражданите в процеса на вземане на решения. Да се взема и зачита тяхното мнение, решенията да не се вземат на тъмно, а да са поставени на широко обществено обсъждане и оповестяване.
Хората поставят и въпроса за финансирането на кметствата, затова мисля, че на тях трябва да им се осигурява самостоятелен бюджет и по-добро финансиране. Повече внимание да се обърне и да се осъществява по-добро поддържане на общинските имоти – читалищни сгради, медицински пунктове, училища и детски градини, гробищни паркове. Трябва да се прави допитване за размера на таксата за битови отпадъци. Тук трябва да се въведе принципът – замърсителят плаща повече.
За преодоляване на демографската катастрофа хората предлагат и ние приемаме:
– стимулиране от общинския бюджет с еднократна помощ на здравно и социално осигурени родители при раждане на второ или трето дете, на талантливи ученици чрез отпускане на стипендии и годишни награди;
– другото е оптимизиране на съществуващата транспортна схема в общината, с цел по-добро транспортно обслужване на хората;
– разкриване на заведения за възрастни и болни хора – хоспис, център за долекуване с финансова помощ от държавата и чрез проекти с европейско финансиране.
Запознат съм, но и непрекъснато се запознавам с проблемите на хората от общината. С помощта на общинските съветници, както казах и преди това, кметовете на кметства и кметските наместници ще се опитаме да ги преодолеем с всички възможни и законови средства. Хората се интересуват и вълнуват от своите, на населеното място и на общината проблеми. Разчитаме на тяхната активност, на формирането на силно гражданско общество, за да почувстват, че общината е тяхна – на хората, а не на отделни групи или личности от нея. Вярвам в разума на хората от общината и в това, че ще предпочетат номер 56 в Интегралната бюлетина за съветници и кметове от „БСП за България“ в изборите на 26 октомври.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 17, 2019 15:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 284 643 преглеждания