Яденето на много картофи води до риск от повишено кръвно налягане

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 28, 2020 12:05

Яденето на много картофи води до риск от повишено кръвно налягане

Акценти

  • Яденето на картофи увеличава риска от високо кръвно налягане

Свързани публикации

Яденето на картофи увеличава риска от високо кръвно налягане, пише британският вестник Daily Express, позовавайки се на американски експерти.

Отбелязва се, че когато се консумира правилно, кореноплодният зеленчук е богат източник на витамини, минерали, диетични фибри и антиоксиданти. Лекарите са установили, че оптималното количество картофи без вреда за здравето е 200-300 грама два пъти седмично.

Превишаването на тази норма обаче заплашва с хипертония. Така че, според учените, яденето на четири или повече порции картофи седмично увеличава риска от високо кръвно налягане с 11 процента. Точният механизъм на действие на зеленчука все още не е установен, но експертите смятат, че проблемът е свързан с високото гликемично натоварване на продукта.

В същото време се отбелязва, че една от най-добрите храни за борба с хипертонията е варено цвекло или сок от цвекло. Препоръчва се продуктът да се вари с кората, за да се запазят максимално полезните му свойства.

Източник: dariknews.bg

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 28, 2020 12:05
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Владимир но не Ленин нито Путин декември 30, 02:23

    Tо яденето на свинско е доста по-вредно, не само за кръвното налягане, но и е токсично или пълно с бактерии! Но го плющите нали, особено в сегашния сезон! А сега картофите били виновни!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 140 756 преглеждания