Вземат още мерки за безопасност по главна улица в Харманли

Милена Митева
От Милена Митева август 22, 2018 08:52

Вземат още мерки за безопасност по главна улица в Харманли

Те са в резултат на подписка на недоволни жители

Поставянето на „легнал полицай“ на бул.“България“ в Харманли ще даде повече сигурност и безопасност на участниците в пътното движение. Това решение бе взето от управата на града, след като жители изразиха недоволство от дрифтове на шофьори по тази улица. Възражение под писмена форма направиха над 500 граждани.
Надеждите им са на „пистата“, както я наричат те, да се въведе ред бяха обсъдени на тристранна среща в ОбА. На нея присъстваха част от гражданите, взели участие в подписката, зам.-кметът Валентина Димулска, секретарят Цонка Малева и полицейски служители, които дискутираха проблема.
В своята подписка някои от живеещите на бул. „България“ са засегнати пряко от поставения проблем, а други просто ги подкрепят в исканията им. Оплакването бе внесено и в РУ „Полиция“. В него организаторите настояват да се поставят поне четири „легнали полицаи“ (до пицария „Атлас“, магазин „Мис Бонбонче“, аптека „Павлова“ и срещу входа на фирма „Димана“) както и да се засили присъствието на униформените на най-натоварената улица. Това би довело до спокоен обществен ред и безопасност при пресичане на пешеходците по обособената част, смятат оплакващите се. Според тях с предложенията ще се решат поставените проблеми.
От общината на срещата обясниха на гражданите, че предложението за поставяне на четирите съоръжения е непосилен финансов за общината ангажимент. Поради това бе взето решението да се сложи един „легнал полицай“ на място, определено от полицията.
Да се засили полицейското присъствие и да бъдат поставени камери, засичащи скоростта, също бяха сред другите предложенията на гражданите, инициирали подписката. Тази идея ще бъде разгледана от другите две страни на по-следващ етап.
От управата на Харманли обещаха да изпълнят поетия към момента ангажимент за сигурност и спокойствие в полза на гражданите, както и да организират повторна среща за обсъждане на още идеи.
Към момента по видеозаписи от камерите на главната улица са санкционирани 28 нарушители.
Сигнали за нередности могат да се подават на официалната страница на общината, на телефон 112, както и на дежурния телефон в общината.

Камери следят движението на автомобили по главната улица на Харманли от началото на месец юни 2016 година Съоръженията са с интернет връзка и излъчват денонощно онлайн картина, а сигналът от тях се следи на монитори и постъпва в реално време в ОбА – Харманли и в полицията.
Монтираните устройства са с висока чувствителност и могат да записват регистрационните номера на МПС-та и през нощта на нарушителите. За справянето с тази напаст бе създадена и приета от ОбС нова Наредба № 24, за обществения ред при използване на пътни превозни средства на територията на община Харманли. В нея има два члена, които не са в полза на нарушителите. В единия е записано, че „не се допуска нарушаването на спокойствието на гражданите от умишлено форсиране на двигатели“.
От другия става ясно, че се „Забранява движението на състезателни автомобили и МПС с форсирани двигатели на самостоятелен ход на територията на общината. Забранява се също така движението на МПС с повредена и/или преработена изпускателна или заглушителна система.
Тези два члена от Наредбата дават право на контролните органи за съставят актове на нарушителите. За физически лица са от 50 до 500 лева.

Милена Митева
От Милена Митева август 22, 2018 08:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама